Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Απέραντο σφαγείο η Βαγδάτη

Το υπουργείο Οικονομικών και η γύρω περιοχή μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο με δεκάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Βαγδάτης γέμιζαν από τραυματίες (φωτ. Reuters, Ass. Press)

πηγη:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οδυνηρές μνήμες ξύπνησαν χθες στη Βαγδάτη με τις πέντε διαδοχικές φονικές επιθέσεις, οι τέσσερις εκ των οποίων ήταν αυτοκτονίας, ωστόσο η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών, σε μια προσπάθεια να δώσει το μήνυμα ότι η βία δεν θα αναστρέψει την πορεία της χώρας προς την εξομάλυνση.

Το υπουργείο Οικονομικών και η γύρω περιοχή μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο με δεκάδες νεκρούς και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Βαγδάτης γέμιζαν από τραυματίες (φωτ. Reuters, Ass. Press) Τουλάχιστον 127 άτομα σκοτώθηκαν και 448 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, που έγιναν με παγιδευμένα αυτοκίνητα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ενας από τους στόχους ήταν τα νέα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, στα οποία μετακόμισαν οι υπηρεσίες μετά τις επιθέσεις του Αυγούστου. Χτυπήθηκαν ακόμα ο χώρος στάθμευσης ενός δικαστηρίου, ένας χώρος εκπαίδευσης δικαστών, μια σήραγγα και μια αστυνομική περίπολος.

Μολονότι δεν υπάρχει ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης, όλες οι επιθέσεις έχουν ομοιότητες με προηγούμενες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, μετέδωσε το Ρόιτερ. Το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι παρά τις επιθέσεις θα προχωρήσει κανονικά ο πλειστηριασμός της εκμετάλλευσης πετρελαιοπηγών στον οποίο θα συμμετάσχουν μεγάλες πολυεθνικές και από τον οποίο το Ιράκ προσδοκά να αποκομίσει κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξή του κονδύλια.



Το πιο σημαντικό όμως είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Αλ Μαλίκι ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Μαρτίου. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί η 6η Μαρτίου, αλλά οι Κούρδοι θεώρησαν ότι για ιστορικούς λόγους δεν πρέπει να γίνουν εκλογές στις 6 του μηνός, επειδή τέτοια ημερομηνία πριν από δεκαετίες είχε υπογραφεί μια συνθήκη με το Ιράν, που είχε διαβρώσει πολλά από τα δικαιώματά τους. Είναι η τρίτη αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών. Η πρώτη έγινε επειδή ο σουνίτης αντιπρόεδρος απείλησε με βέτο αν δεν άλλαζε η ρύθμιση για την εκπροσώπηση των Ιρακινών από το εξωτερικό. Οι αλλαγές δείχνουν πάντως ότι οι Ιρακινοί μπαίνουν σε φάση πολιτικής συνεννόησης και άρα μπορεί να γίνουν εκλογές, οπότε η χώρα θα μπει σε φάση ομαλότητας και συνεπώς θα προχωρήσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου