Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Λευκωσία έτοιμη να βάλει την Αγκυρα στον... πάγο

Πηγή: www.tovima.gr

TOY Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟY























Ετοιμη να «παγώσει» πέντε προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας εμφανίζεται η Κύπρος και για την πρόθεσή της αυτή έχει ήδη ενημερώσει και την ελληνική κυβέρνηση, με τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα . Η τελική απόφαση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τα περισσότερα πολιτικά κόμματα να ζητούν σκλήρυνση της συμπεριφοράς της, τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις ενταξιακές υποχρεώσεις της, να αναγνωρίσει δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Αναφέρθηκε κυρίως στην αρνητική στάση της Τουρκίας, αλλά επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση του διαλόγου.


Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται η Λευκωσία θα περιμένει ως την τελευταία στιγμή για να αντιδράσει στην επιμονή της Τουρκίας να μην εκπληρώνει τις προενταξιακές υποχρεώσεις της. Ετσι, αν ως τις 4 Δεκεμβρίου δεν σημειωθεί καμία κίνηση εκ μέρους της Αγκυρας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσει το «πάγωμα» πέντε κεφαλαίων: για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια, την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την απονομή δικαστικής συνδρομής και, τέλος, το κεφάλαιο 15 για την Ενέργεια, η οποία πρωτίστως ενδιαφέρει την Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι με τον κ. Δρούτσα συζήτησαν σχετικά με τον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει του προσεχούς Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και συμφώνησαν να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή ως τη σύγκληση του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Λευκωσία, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε το ζήτημα των βρετανικών βάσεων, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν εγείρει τέτοιο θέμα, λόγω της προσπάθειας που καταβάλλεται για λύση στο Κυπριακό. Οι Βρετανοί πάντως άρχισαν να μειώνουν το προσωπικό των βάσεων, για λόγους όμως... οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου