Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Εννιάμηνο για λίγους

Στρατός
Ελευθεροτυπία

Λίγοι ναύτες και ακόμη λιγότεροι σμηνίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν εννιάμηνη θητεία εάν επιλέξουν να πάνε σε παραμεθόριες μονάδες και νησιά, επειδή οι συγκεκριμένες θέσεις είναι περιορισμένες.

Αυτό προκύπτει από την καταγραφή των μονάδων που θα μπορούν να δικαιολογήσουν μειωμένη θητεία κατά ένα τρίμηνο, μέτρο που εξήγγειλε ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος και θα ισχύει από την πρώτη ΕΣΣΟ του νέου έτους. Οπως όλα δείχνουν, η μεγάλη μερίδα ναυτών και σμηνιτών θα εξακολουθήσει να παίρνει απολυτήριο στους 12 μήνες.

*Τα γενικά επιτελεία ναυτικού και αεροπορίας έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους προς τη στρατολογία του ΓΕΕΘΑ, η οποία και προετοιμάζει τις νέες ρυθμίσεις.

Ιδού πώς διαμορφώνεται τώρα η χάρτα του εννιαμήνου κατά περίπτωση:

*Το ναυτικό προτείνει την ένταξη μονάδων και ναυτικών σταθμών στα νησιά του Αιγαίου. Περιλαμβάνονται ακόμη και τα ναυτικά παρατηρητήρια σε Ανδρο, Νάξο και Σκύρο, αλλά και βοηθητικά πλοία (αποβατικά, υδροφόρα κ.ά).

*Στις ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνονται οι ναύσταθμοι Κρήτης και Σαλαμίνας, όπου -να σημειωθεί- υπηρετεί το 60% του προσωπικού. Υπολογίζεται ότι οι διαθέσιμες θέσεις «παραμεθορίου» για κληρωτούς θα είναι σε ποσοστό μεταξύ 35% και 40%. Συνεπώς στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αφορά 4 στους 10 ναύτες.

*Στη αεροπορία, όμως, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για όποιον θέλει να συντομεύσει το χρόνο μέχρι το απολυτήριο. Η πρόταση είναι να περιληφθούν οι μονάδες ραντάρ στον Εβρο και όσες βρίσκονται σε νησιά από τη Λήμνο μέχρι τη Ρόδο (Μυτιλήνη, Σάμος, Κως).

*Το σύνολο μόλις που αγγίζει τις 100 θέσεις, κάτι που αντιστοιχεί στο 10% μιας ΕΣΣΟ στην αεροπορία. Με δεδομένο ότι το μέτρο θα ισχύσει από την πρώτη σειρά του 2010, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι σμηνίτες θα είναι και οι πλέον τυχεροί.

Γιατί αυτοί θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των θέσεων και πλέον οι διαθέσιμες μέχρι να απολυθούν θα είναι ελάχιστες: στην καλύτερη περίπτωση 5 με 10 σε κάθε ΕΣΣΟ!

*Στην αεροπορία, πάντως, θα παίζει ρόλο και πότε κάποιος κατατάσσεται. Για παράδειγμα, στις μεταθέσεις στην αρχή του καλοκαιριού θα ανοίγουν πολλές θέσεις σμηνιτών στο θέρετρο της Ρόδου, το οποίο και θα δικαιολογεί μειωμένη θητεία.

*Με δεδομένο ότι οι θέσεις «παραμεθορίου» είναι σε κάθε περίπτωση περιορισμένες, το ζητούμενο είναι με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται η επιλογή των κληρωτών που θα τις επανδρώνουν. Ποιοι, με άλλα λόγια, θα προηγούνται στις αιτήσεις που θα υποβάλλονται κατά την κατάταξή τους και σήμερα είναι υπό εξέταση.

Θα τεθούν αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια ή θα δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο δόξης για ρουσφέτια στα «βύσματα»;

Γιατί, όπως και να το δει κανείς, οι συνθήκες θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που επικρατούν στο στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου