Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Δολοφονική Επίθεση «Φοβισμένη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»

Καταστολή
ΠΡΙΝ

Η Αγγελική Κουτσουμπού μιλά για την επέλαση των νέων Κοτζαμάνηδων

Στη Νατάσα Κεφαλληνού

Πέμπτη μεσημέρι στο Ερυθρό Σταυρό, σε ένα δωμάτιο στην χειρουργική κλινική. Η Αγγελική Κουστουμπού με υποδέχεται στο δωμάτιο 142 με ένα ζεστό χαμόγελο και μια σφιχτή χειραψία. Αν και εμφανώς χτυπημένη, με το αριστερό χέρι δεμένο λόγω συντριπτικού κατάγματος στην κλείδα, δεν φαίνεται να το βάζει κάτω. Βέβαια τα σοβαρά χτυπήματα δεν είναι ορατά: θλάση, ρωγμώδες κάταγμα πίσω από το αυτί, υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Μια γιατρός την επισκέπτεται, της λέει πως πάει καλύτερα αλλά θα μείνει κι άλλο στο νοσοκομείο – βρίσκεται εκεί ήδη πέντε μέρες, από την Κυριακή 6/12.

Εκείνο το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος βρέθηκε αιμόφυρτη στο κράσπεδο - χτυπημένη από αστυνομικό που εφόρμησε στην πορεία με μηχανή. Τραγική ειρωνεία: την ημέρα που χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν ενάντια στην αστυνομική βία που ένα χρόνο πριν οδήγησε στο θάνατο ένα 15χρονο μαθητή, λίγο έλειψε να θρηνήσουμε και άλλο θύμα. Από τύχη άλλωστε αποφευχθήκαν τα χειρότερα, αφού η αστυνομική βαρβαρότητα είχε και συνέχεια: τα χτυπήματα που φέρει η Αγγελική, αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως οι αστυνομικοί συνέχιζαν να της επιτίθενται με γκλοπ και κλωτσιές, παρόλο που ήταν πεσμένη στο έδαφος, καταματωμένη, χωρίς τις αισθήσεις της. Αξιοσημείωτο είναι πως η Αγγελική Κουτσουμπού (στέλεχος του ΕΕΚ και αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα) χτυπήθηκε από τους ράμπο του Χρυσοχοΐδη στα ίδια σημεία, στα οποία έφερε τραύματα από τα βασανιστήρια της ΕΣΑ. Οι μονάδες της ομάδας «Δ», οι «Κοτζαμάνηδες» της μηδενικής ανοχής του σύγχρονου αστικού ολοκληρωτισμού μπορούν να αισθάνονται περήφανες, είναι άξιοι συνεχιστές των βασανιστών της χούντας...

«Βρισκόμασταν στο μπλοκ μας και ξαφνικά μας επιτέθηκε ένας αστυνομικός με μηχανή. Έπεσα κάτω. Έχασα τις αισθήσεις μου και μετά ξύπνησα στο νοσοκομείο» περιγράφει. Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες αποκαθιστούν τη χαμένη μνήμη της Αγγελικής… Σύντροφοι της που ήταν μπροστά στα γεγονότα περιγράφουν σε συνέντευξη Τύπου: ο αστυνομικός χωρίς κανένα λόγο έπεσε εσκεμμένα στην πορεία, πάνω στο μπλοκ του ΕΕΚ. Η Αγγελική και δύο ακόμα διαδηλωτές χτυπήθηκαν και σωριάστηκαν στο έδαφος. Μετά τη μηχανοκίνητη εφόρμηση, ο αστυνομικός συνέχισε να χτυπά όποιον έβρισκε μπροστά του από τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στο μπλοκ του ΕΕΚ με τη… συνδρομή συναδέλφων του. Πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Ακόμη και ο γιατρός που προσέτρεξε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην Αγγελική ξυλοκοπήθηκε. Ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις αρνήθηκαν να καλέσουν ασθενοφόρο, λέγοντας χλευαστικά «γιατί να καλέσουμε ασθενοφόρο για να το κάψετε;». Και σαν να μην έφτανε η αποτρόπαια αστυνομική επίθεση, από το ίδιο μπλοκ συνελήφθησαν και 8 διαδηλωτές. Δύο εκ των οποίων παραπέμπονται με κακουργήματα για απόκρυψη του προσώπου τους, βάσει του κουκουλονόμου.

«Ήταν σχεδιασμένη δολοφονική απόπειρα. Δεν είχε στόχο συγκεκριμένα εμένα αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της διαδήλωσης» λέει η Αγγελική, που είναι σίγουρη πως τις εντολές τις έδωσε ο υπουργός… καταστολής Μ. Χρυσοχοΐδη. Θεωρεί μάλιστα πως επειδή τους ξέφυγε η κατάσταση γι’ αυτό έτρεξαν να το μαζέψουν: λέγοντας πως ήταν ατύχημα, βάζοντας τον αστυνομικό να την επισκεφτεί στο νοσοκομείο και να ζητήσει συγγνώμη. Μου επισημαίνει δε ότι η όλη στάση του αστυνομικού ήταν σκηνοθετημένη και υποκριτική (άλλωστε η επίσκεψη και η συγγνώμη είχε προαναγγελθεί απ’ τα κανάλια πριν καν γίνει): «Όταν ήρθε τον ρώτησα γιατί μου επιτέθηκε. Και εκείνος μου απάντησε το πρωτάκουστο, ότι με είδα ξαφνικά μπροστά του!».

Η Αγγελική και τα μέλη του ΕΕΚ θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης. «Είναι στοιχειώδης πολιτική πράξη» μου λέει συμπληρώνοντας: «θα τους πολεμήσουμε μέχρι τέλους». Κλείνοντας τη συνάντηση μας τη ρωτώ αν είναι φοβισμένη, αν πτοήθηκε: «Δεν νοιώθω φόβο. Φοβισμένη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όσα κάνει είναι εκδήλωση της αδυναμίας της να πείσει για την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική, που θέλει να περάσει».

Οι μηχανοκίνητες επιδρομές της αστυνομίας στα μπλοκ της πορείας στις 6/12, δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Οι εφορμήσεις άλλωστε ήταν δύο, σε διαφορετικά σημεία της πορείας (η πρώτη στο μπλοκ της ΑΚ και η δεύτερη στο ΕΕΚ) και σε άλλους χρόνους. Πρόκειται για ένα νέο, για την Ελλάδα, πολύ επικίνδυνο σχέδιο διεμβολισμού και διάλυσης των πορειών. Οι… αποστολές αυτοκτονίας των μηχανοκίνητων αστυνομικών βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των διαδηλωτών. Μάλιστα η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη από τη μία στιγμή στην άλλη: χαρακτηριστικό είναι ότι αστυνομικός της ομάδα «Δ» εθεάθη μέσα στην πορεία της 6/12, να κρατά προτεταμένο το υπηρεσιακό του πιστόλι προς τους διαδηλωτές. Στο αυταρχικό θερμοκήπιο του ΠΑΣΟΚ επωάζεται ήδη ο επόμενο Κορκονέα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου