Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Επίθεση με οξύ σε συνδικαλίστρια του Σωματείου Καθαριστριών



Επίθεση με καυστικό υγρό έκαναν άγνωστοι στο αυτοκίνητο της συνδικαλίστριας του Σωματείου Καθαριστριών κεντρικής Μακεδονίας, Βενετίας Μανωλοπούλου, στη Θεσσαλονίκη. Η κα.Μανωλοπούλου εργάζεται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία". Tην παρέμβαση του Σώματος επιθεώρησης Εργασίας για να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας και τα δεδομένα της επίθεσης ζήτησε o υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, στην πυλωτή της πολυκατοικίας που διαμένει κι ενώ εκείνη βρισκόταν στη γενική συνέλευση καθαριστριών στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η κα.Μανωλοπούλου δεν είχε δεχτεί στο παρελθόν απειλές. Αμέσως μετά την επίθεση η κα.Μανωλοπούλου ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, των οποίων αναμένεται η ανακοίνωση σήμερα.

Ο συμβολισμός της νέας αυτής προκλητικής ενέργειας δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε σύνδεση με την επίθεση με βιτριόλι που είχε δεχθεί η Κωνσταντίνα Κούνεβα πριν ένα χρόνο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποφέρει ακόμα από τρομερά προβλήματα υγείας.

Η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας στη ΝΕΤ σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε η συνάδελφός της, κα.Μανωλοπούλου, σχολίασε ότι «όσοι κάνουν το κοινωνικό τους έργο το πληρώνουν, ωστόσο, κάθε λανθασμένη κίνηση των εργοδοτών προσβάλλει πρώτα τον εαυτό τους.»

Αναφερόμενη στη δική της περιπέτεια και τη δήλωσή της ότι συγχωρεί τους δράστες, η κα.Κούνεβα σχολίασε ότι η ίδια είναι μητέρα και γυναίκα και ότι όταν μια γυναίκα γεννά ένα παιδί κάνει όνειρα και δεν σκέφτεται ότι κάποια μέρα μπορεί να γίνει δολοφόνος. Σημείωσε ότι δεν θα μείνει για πολύ στο νοσοκομείο, αλλά για την αποκατάσταση της υγείας της θα χρειαστούν από τρία έως πέντε χρόνια.

Αντιδράσεις

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η Νεολαία Συνασπισμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μετά την τραγική δολοφονική επίθεση στην Κωσταντίνα Κούνεβα, και τις διατυπωμένες απειλές που υπήρχαν εναντίον συνδικαλίστριας σωματείου εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΑΠΘ λίγες μέρες πριν, γίνεται ακόμα μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες σε εργολαβίες που παλεύουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά. Το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορεί παρά να καταργηθεί».

«Η Νεολαία Συνασπισμού, εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που παρά τις απειλές που δέχονται ,δίνουν ένα φωτεινό παράδειγμα αξιοπρέπειας και αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για τη νέα επίθεση εναντίον συνδικαλίστριας στον τομέα της καθαριότητας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους: «Έναν χρόνο μετά την φρικιαστική επίθεση με οξύ εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, οι απειλές κατά της ζωής εργαζομένων γυναικών στην καθαριότητα, που έχουν συνδικαλιστική δράση, δυστυχώς συνεχίζονται.

Πριν μια εβδομάδα σε ανακοίνωσή μας για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών» είχαμε επισημάνει ότι: «το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας και των θεσμών του κράτους».

Μόλις επτά ημέρες μετά είμαστε, δυστυχώς, αναγκασμένοι να επανέλθουμε, με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό άσκησης βίας εναντίον μιας γυναίκας, μέσω προκλητικών ενεργειών και απειλών που φαίνεται να έχουν στόχο την περιστολή του δικαιώματος συνδικαλιστικής δράσης. Ο δε συμβολισμός της ενέργειας με καυστικό υγρό που παραπέμπει στην ιδιαζώντος απεχθή πράξη της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, καθιστούν την υπόθεση, ιδιαίτερα σοβαρή.

Με δεδομένο και το γεγονός ότι οι φυσικοί και ηθικοί δράστες της επίθεσης εναντίον της Κούνεβα παραμένουν ακόμη ελεύθεροι, καλούμε τα θεσμικά όργανα του κράτους να διερευνήσουν με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου