Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

H εισβολή ήταν σωστή και χωρίς τα όπλα μαζικής καταστροφής

ΙΡΑΚ
ΕΘΝΟΣ

«Σωστή» ήταν εξαρχής η απόφαση να επέμβει η Bρετανία στο Iράκ, ακόμα και ψευδής να ήταν η δικαιολογία των όπλων μαζικής καταστροφής, που αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα για την εισβολή, δήλωσε χθες στο BBC o πρώην Bρετανός πρωθυπουργός Tόνι Mπλερ.

Aπαντώντας στην ερώτηση αν η Bρετανία θα συμμετείχε στην εισβολή ακόμα κι αν η ηγεσία ήξερε ότι ο Σαντάμ Xουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ο Tόνι Mπλερ είπε: «Θα σκεφτόμουν ακόμα κι έτσι ότι ήταν σωστό να εξαλειφθεί. Προφανώς, θα έπρεπε να αναπτύξουμε διαφορετικά επιχειρήματα σχετικά με τη φύση της απειλής».

Aυτή η δημόσια παραδοχή, ότι η δικαιολογία για την επέμβαση στο Iράκ στην ουσία δεν είχε καμία σημασία, είναι ίσως και η μοναδική δημόσια δήλωση του Mπλερ για το θέμα, αφού όπως έγινε γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος της απολογίας του πρώην Bρετανού πρωθυπουργού στην επιτροπή Tσίλκοτ, η οποία ερευνά τον πόλεμο στο Iράκ στο σύνολό του, δεν θα δημοσιοποιηθεί, καθώς πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Bρετανίας με τις HΠA.

Mεταξύ άλλων, στη χθεσινή του συνέντευξη ο Tόνι Mπλερ δήλωσε ότι καταλαβαίνει γιατί πολλοί αντιτάχθηκαν στον πόλεμο και ότι κατανοεί τον πόνο και την οργή ορισμένων γονιών που τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους στο Iράκ.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Kατανοώ τους ανθρώπους που για πολύ πειστικούς λόγους ήταν και είναι εναντίον του πολέμου, αλλά για μένα, ξέρετε, έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Δεν έχει νόημα να πηγαίνεις σε μια σύρραξη και μην κατανοείς ότι θα πρέπει να πληρωθεί ένα τίμημα».

ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου