Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΜΘ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ!



http://archive.enet.gr/

Στα αζήτητα παραμένει πρόταση διακλαδικής επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς το υπουργείο Οικονομίας για την αναγνώριση της ασφάλισης των πρώτων 5 χρόνων υπηρεσίας των 20.000 Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

*Αποτελούν το θεσμό που προηγήθηκε των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και προσελήφθησαν την περίοδο 1985 μέχρι και 2000. Υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία, αλλά αυτό δεν... υπολογίζεται στη σύνταξή τους.

Οι πρώτοι, που προέρχονται από τον στρατό, θα συνταξιοδοτηθούν σε λίγους μήνες, συμπληρώνοντας 25 χρόνια. Παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να το λύσει. Τι ακριβώς συμβαίνει;

*Αποτελεί άλλη μια πτυχή του απίστευτου «μωσαϊκού» των διαφορετικών όρων υπηρεσιακής εξέλιξης και συνταξιοδότησης, που έχουν προκαλέσει οι κατά καιρούς προσλήψεις ένστολου προσωπικού από το υπουργείο Αμυνας. Οι ΕΜΘ, που προέρχονται από πενταετή παραμονή στις ένοπλες δυνάμεις, αντιμετωπίστηκαν ως ξένο σώμα από τα υπόλοιπα στελέχη.

Δημιουργήθηκε διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο και ξεχωριστή επετηρίδα γι' αυτή την κατηγορία του στρατιωτικού προσωπικού. Κατά τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας τους στο στρατό (ως Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης) ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ. Με βάση το νόμο, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Το διάστημα αυτό δεν αναγνωρίζεται μέχρι τώρα ως χρόνος ασφάλισης στο Δημόσιο.

*Το θέμα απασχόλησε τη διεύθυνση Οικονομικού και το ΓΕΣ, καθώς έφτασαν διάφορες υπηρεσιακές αναφορές. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε διακλαδική επιτροπή, ώστε οι προτάσεις να καλύπτουν όχι μόνο το στρατό, αλλά και το ναυτικό και την αεροπορία. Οι επιτελείς κατέληξαν ότι το αίτημα είναι δίκαιο και όλοι οι στρατιωτικοί αυτής της κατηγορίας, από τη στιγμή της κατάταξής τους στις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να υπαχθούν στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει όλους τους υπόλοιπους και να θεωρούνται ως ασφαλισμένοι στο Δημόσιο.

*Αυτό, άλλωστε, ισχύει και για τους επαγγελματίες οπλίτες που προσελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσαν, όμως, ότι η υπαγωγή αυτή προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση. Αυτό εισηγήθηκε με τη σειρά της η γενική διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Αμυνας προς το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2007. Ας σημειωθεί ότι έχει γίνει ανάλογη τροπολογία για τους συνοριοφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

*Επιπλέον, τα γενικά επιτελεία αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση των ΕΜΘ, των ΕΠ.ΟΠ. και των μονίμων υπαξιωματικών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που «τελούν υπό ουσιωδώς όμοιο καθεστώς». Προτρέπουν την πολιτική ηγεσία να επανεξεταστεί το ισχύον καθεστώς, ώστε να αμβλυνθούν οι αδικαιολόγητες ανισότητες.

*«Το αίτημα είναι δίκαιο και όλοι οι ένστολοι αυτής της κατηγορίας από τη στιγμή της κατάταξής τους στις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να υπαχθούν στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει όλους τους άλλους και κακώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ρύθμιση απ' όλες τις κυβερνήσεις», διαπιστώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με θέματα Αμυνας.

*Πριν από ένα χρόνο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος είχε θέσει το θέμα στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι από το 1995 το ΙΚΑ είχε ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο πράξη αναγνώρισης της επίμαχης πενταετίας ως δημόσιας υπηρεσίας. Και για άλλη μια φορά το υπουργείο Αμυνας πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομίας από το οποίο αναμένει να απαντήσει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου