Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Κοινωνία
ww.tvxs.gr

Ενάντια στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών που επιθυμούν να μετατρέψουν τα Άνω Πετράλωνα σε ζώνη νυχτερινής διασκέδασης – με πρότυπο το Γκάζι ή την περιοχή του Ψυρρή – αποφάσισαν να δράσουν οι κάτοικοι της περοιχής. Μια εμπρηστική επίθεση στην είσοδο του σπιτιού κατοίκου που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις έδωσε τα πρώτα σημάδια για την ύπαρξη μιας πραγματικά... εμπόλεμης κατάστασης.

Ο κάτοικος Άνω Πετραλώνων, Γιάννης Γιαννατσής, είναι γνωστός εδώ και καιρό για τη δραστηριότητά του στις τοπικές κινήσεις πολιτών της περιοχής. Όπως αποκαλύπτει η σημερινή «Καθημερινή», ο κ.Γιαννατσής δέχθηκε εμπρηστική επίθεση στην είσοδο του σπιτιού του, ενώ λίγες ώρες αργότερα δέχθηκε προειδοποιητικό απειλητικό τηλεφώνημα από άγνωστο ο οποίος απείλησε λέγοντας: «Κόψτε τις συζητήσεις, αλλιώς θα στο κάψουμε τελείως».

Ο λόγος της επίθεσης κατά του κ.Γιαννατσή είναι όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή του στη «Λαϊκή Συνέλευση των Κατοίκων», η οποία δραστηριοποιείται έντονα τους τελευταίους δύο μήνες προκειμένου να ανακόψει τα σχέδια για εμπορευματοποίηση της γειτονιάς. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι σε αρκετά σημεία τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η διάβαση των πεζών, ενώ παράλληλα, επισημαίνουν ότι στην πλατεία Μερκούρη ένα νέο καφέ μπαρ κατέλαβε δύο πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και ετοιμαζόταν να «εισβάλει» και στην πλατεία.

«Βλέπουμε τα Πετράλωνα, μια συνοικία κατοικίας, να εγκαταλείπεται στη λογική των συμφερόντων. Ορισμένοι καταστηματάρχες δεν σέβονται τίποτα. Ούτε καν τη διαγράμμιση στο πεζοδρόμιο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, πάνω στην οποία έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα. Η περιοχή του Ψυρρή και το Γκάζι έχουν κορεστεί, οπότε στα Ανω Πετράλωνα βρήκαν νέο πεδίο δράσης», σχολίασε σχετικά ο κ.Μουμούρης, μέλος της συνέλευσης των κατοίκων.

Παράλληλα, οργανώνονται τον τελευταίο καιρό συχνές πορείες διαμαρτυρίας, με συνθήματα όπως «Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές, όχι καταναλωτικά πάρκα». «Κάτοικοι και καταστηματάρχες πρέπει να συνεννοηθούν. Αν δεν επικρατήσει ο σεβασμός στη γειτονιά, τότε όλοι βγαίνουν χαμένοι. Δεν γίνεται να είναι αδιάβατα τα πεζοδρόμια και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την είσοδο μπράβων της νύχτας στη γειτονιά», υποστηρίζουν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καταστημάτων και ασφάλειας της πόλης κ.Παπαδάκη, ο δήμος έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για να μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες των καταστημάτων και ήδη ορισμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν απομακρυνθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου