Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΕνδοΝΑΤΟική υπόθεση το Αιγαίο!

Στρατός
www2.rizospastis.gr

Ο χτεσινός απολογισμός των πρώτων 100 ημερών, στο αρμόδιο υπουργείο, είναι δηλωτικός του δόγματος που υιοθετεί η χώρα μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Ως μια από τις βασικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, την «επανατοποθέτηση του ζητήματος του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ». Ο υπουργός από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη, έκαναν χτες τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 ημερών.

Αυτό που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας είναι ότι έχει ανοίξει από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από τη σημερινή, ένας διάλογος και μια διαπραγμάτευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο στη βάση των χρόνιων τουρκικών διεκδικήσεων και με κριτήριο τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν είχε επέλθει καμία συμφωνία» επί του θέματος.

«Οι ΝΑΤΟικοί κύκλοι, είπε ο Ε. Βενιζέλος σχετικά με την κατανομή των στρατηγείων, είχαν μείνει με την εντύπωση ότι σε μία συνάντηση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των κρατών-μελών το Μάιο του 2009, η Ελλάδα απεδέχθη τον διακανονισμό. Αυτό δεν προκύπτει από τα πρακτικά, δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι ακριβές». Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αναφέρεται στη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4 με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή, Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού.

Αποκαλυπτικό για το γεγονός ότι η συζήτηση αφορά κυριαρχικά δικαιώματα είναι η φράση του Ε. Βενιζέλου ότι «το ζήτημα αυτό (σ.σ. της κατανομής των διοικητικών θέσεων) πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, η «διασφάλιση» που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά είναι πάντα μέσα στις ΝΑΤΟικές δομές, δείχνοντας έτσι ότι μέσα από το ΝΑΤΟ προέρχεται η αμφισβήτηση. «Θέλουμε, είπε, να υπάρχουν οι διασφαλίσεις ως προς την παρουσία μας και στη Σμύρνη και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου».

Αμετακίνητοι από τα κατοχικά μέτωπα

Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός απολογισμός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Αμυνας στις 7 Δεκέμβρη για τη δομή δυνάμεων και την κάθετη δομή διοίκησης που αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στο Γενάρη, την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές που αναμένεται μέχρι τον Ιούνη.

Για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «το διαδικαστικό πλαίσιο που έχουμε επιβάλλει, εφαρμόζεται απολύτως» και αναμένεται μέχρι τέλος Γενάρη το πόρισμα του διεθνούς «οίκου αξιολόγησης» των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Επίσης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας ενός - έναντι των τριών σήμερα - Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό «για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου