Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Έγγραφο με τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου

Κύπρος
http://tanea.gr/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διακυβέρνησης και της δομής της εξουσίας κατέθεσε χθες ο Κύπριος Πρόεδρος στη δεύτερη πολύωρη συνάντηση της πρώτης φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων με τον κ. Ταλάτ. Η κατάθεση εγγράφου της ελληνοκυπριακής πλευράς ακολουθεί το γνωστό έγγραφο Ταλάτ με τις τουρκικές προτάσεις που ομόφωνα κρίθηκαν ως απαράδεκτες σε άτυπη συνεδρία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Χριστόφια.

Την υποβολή του εγγράφου επιβεβαίωσε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, λέγοντας ότι συνεχίστηκε η ελεύθερη συζήτηση πάνω στη διακυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα τελευταία μέρα του πρώτου γύρου. «Επειδή- αντιλαμβάνεστε - εμείς είπαμε ότι δεν συζητούμε πάνω στο τουρκοκυπριακό έγγραφο, δεν είναι απαιτούμενο να συζητηθούν ακριβώς οι θέσεις του δικού μας εγγράφου. Έχουμε υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών και συζητούμε ελεύθερα».

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η κατάθεση του εγγράφου από τον κ. Χριστόφια συνιστά μία προσπάθεια εξισορρόπησης μετά την κατάθεση της τουρκικής δέσμης προτάσεων. Η άτυπη συμφωνία, η οποία προφανώς επιτεύχθηκε με τον κ. Ταλάτ με στόχο τη διάσωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, είναι να μη συζητηθούν κατά λέξη τα δύο έγγραφα, αλλά έχοντας υπόψη τους οι δύο άνδρες να κάνουν μια ελεύθερη συζήτηση.

Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε επτά ώρες και ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ τη χαρακτήρισε πολύ καλή επειδή κατά τη διάρκειά της έγινε ανοικτή συζήτηση. Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή των εντατικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου