Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΤΑΜΕΙΟ "ΕΞΑΓΟΡΑΣ" ΤΑΛΙΜΠΑΝ





























Eλευθεροτυπία

της Μ.ΣΤΕΒΗ

«Δεν σχεδιάζουμε στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν» επισήμαινε χθες το απόγευμα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μετά το πέρας του Συνεδρίου για το Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ομως το κείμενο με τα συμπεράσματα των συνομιλιών των περισσότερων από 70 εκπροσώπων χωρών και διεθνών οργανισμών, ανάμεσά τους και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, είναι γεμάτο από λέξεις που παραπέμπουν σε στρατηγική εξόδου. Παρ' ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε κάποια από τα πολύπλοκα και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η πραγματικότητα παραμένει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιθυμούν τη σταδιακή απεμπλοκή τους από έναν πόλεμο που κοστίζει ακριβά τόσο σε χρήμα και σε ζωές όσο και σε πολιτικό κόστος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το σχέδιο για αποχώρηση των ξένων στρατών από το Αφγανιστάν προβλέπει σταδιακή μείωση δυνάμεων σε 3 χρόνια, όμως ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να έχει στρατιωτική παρουσία στη χώρα για 10-15 χρόνια ακόμα.

Οι δεσμεύσεις

Η διεθνής κοινότητα μπόρεσε να παρουσιάσει μια πιο συμπαγή και συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας, ενώ ο πρόεδρός της Χαμίντ Καρζάι κατάφερε να πείσει σε ικανοποιητικό βαθμό για τις προθέσεις του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα απαραίτητα για την ανοικοδόμηση και επιβίωση της χώρας. Συγκεκριμένα θα δεσμευτούν 160 εκατομμύρια δολάρια ακόμα για το Ταμείο Ειρήνης και Επανένωσης της χώρας και 1.6 δισ. για την κάλυψη μέρους του δημόσιου χρέους της. Το ΝΑΤΟ θα αποστείλει επιπλέον 8.000 στρατιώτες, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί η κατανομή των δυνάμεων ανά χώρα.

Συνεργασία με τους Ταλιμπάν

Το συνέδριο ενέκρινε το σχέδιο συνεργασίας της αφγανικής κυβέρνησης με όσους Ταλιμπάν απορρίπτουν την Αλ Κάιντα, στρατηγική που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου ανοικοδόμησης και «επανένωσης» της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο για την Ειρήνη και την Επανένωση αποκαλείται συχνά «Ταμείο Ταλιμπάν», αφού, σύμφωνα μ' ένα σενάριο, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιηθούν για να «αγοραστούν» όσο περισσότεροι Ταλιμπάν είναι δυνατόν, ώστε να εγκαταλείψουν τα όπλα και η πλάστιγγα του πολέμου να γείρει υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι το Ιράν, παρ' ότι εκλήθη, δεν απέστειλε εκπρόσωπο σχολιάστηκε από την κ. Κλίντον ως «χαμένη ευκαιρία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας αφορά κυρίως την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στους Αφγανούς, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά. Πάντως ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις σε επίπεδο ασφάλειας, αφού «έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της λαθρομετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου