Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ερντογάν: Αυτοί που απειλούν το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σιωπούν για το Ισραήλ!



ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λάβρος, για ακόμη μια φορά, καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεπής στη γραμμή επιδιωκόμενης ενδυνάμωσης της επιρροής της Αγκυρας στα πολιτικά πράγματα της Μέσης Ανατολής.

Ενώ χθες κατηγορούσε το Ισραήλ ότι αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, είχε δίπλα του σε κοινή συνέντευξη Τύπου τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, που επισκέφθηκε επισήμως την τουρκική πρωτεύουσα.


Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι ασκούν δυσανάλογη βία εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ τους κάλεσε να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, θέμα που έθεσε δημοσίως και ο Χαρίρι. Υποσχέθηκε δε, μέσω της ψήφου της Τουρκίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να υποστηρίξει τις λιβανικές θέσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης δημόσια έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για το υπάρχον πυρηνικό του οπλοστάσιο, αντίστοιχες με αυτές που ασκούνται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: «Οσοι προειδοποιούν το Ιράν σχετικά με πυρηνικά όπλα, δεν απευθύνουν τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ», είπε. «Πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να είναι δίκαια. Το Ισραήλ δεν έχει αρνηθεί την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου, αντιθέτως την έχει παραδεχτεί». Η ισραηλινή πλευρά αντέδρασε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Η Τουρκία είναι η τελευταία κρατική οντότητα που μπορεί να δώσει μαθήματα ηθικής στο Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις του», επισημαίνει. Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ τρέφει εκτίμηση στις σχέσεις του με την Τουρκία, όμως περιμένει «την ίδια φιλία και προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά». Παρά την άκρως καταγγελτική ρητορική που συνεχίζει η Τουρκία κατά του Ισραήλ, οι διμερείς σχέσεις -κυρίως στον στρατιωτικό τομέα- εξακολουθούν. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη δεν έχουν πάψει να χρησιμοπούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για ασκήσεις, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση προμήθειας μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που κατασκευάζει η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία.

ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ (Πηγές: Associated Press, Γαλλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου