http://www.enet.gr
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αποστολή: ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Το σύνδρομο της Γάζας είναι το σύνδρομο του κλουβιού, το σύνδρομο της φυλακής: όπως ένας φυλακισμένος κάνει χιλιόμετρα βηματίζοντας πάνω-κάτω ή σε κύκλους στο κελί ή στον περίβολο, το ίδιο υπερκινητικοί είναι και οι άνθρωποι εδώ.
Καθημερινά διανύουν τις δικές τους μακριές και αδιέξοδες τροχιές μέσα στη θεόκλειστη, πολιορκημένη και πυκνοκατοικημένη επικράτεια των 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Λωρίδας της Γάζας, χώρος που ισοδυναμεί μόλις με το ένα δέκατο της Εύβοιας, για 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού. Με τα πόδια, με αυτοκίνητο ή με κάρα που τα σέρνουν τα ανοιχτόχρωμα μικρόσωμα γαϊδουράκια -το... σήμα κατατεθέν της Γάζας.
Ανάλογη διαγράφεται και η υπερκινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό των πρώτων ημερών του 2010 για το Παλαιστινιακό. Οι εξελίξεις από ανήμερα Πρωτοχρονιά και πέρα, κάνουν ποδαρικό επί ξηρού ακμής και στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη και στο Ισραήλ, αλλά και στις πρωτεύουσες της Αιγύπτου, της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ρουκέτες -οι πρώτες έπειτα από μήνες- μέσα από τη Γάζα αντιμετωπίζονται με μικρής κλίμακας ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απειλές για επανακλιμάκωση της βίας. Δηλώσεις και διακηρύξεις ανταλλάσσουν επίσημοι μέσω των ΜΜΕ, αναδεικνύοντας ολοφάνερα ξανά το πόσο αλληλένδετα είναι τρία κορυφαία επίκαιρα ζητήματα: εθνική συμφιλίωση των Παλαιστινίων, συμφωνία ανταλλαγής του αιχμαλώτου της Χαμάς στη Γάζα, Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, με έως 1.000 Παλαιστινίους κρατουμένους και πραγματοποίηση (σύμφωνα με αισιόδοξα σενάρια μέσα σε ένα μήνα ) ισραηλινοπαλαιστινιακής συνάντησης, με σκοπό την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Εστω, κάποιας μορφής της.
Εκλογές
«Κάναμε μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση επίτευξης εθνικής συμφιλίωσης και ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», είπε χθες ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ. Από τη Δαμασκό ταξίδεψε στο Ριάντ, όπου Σαουδάραβες αξιωματούχοι τον είχαν καλέσει για να τον πείσουν να δεχτεί το σχέδιο συμφωνίας εθνικής ενότητας των Αιγύπτιων μεσολαβητών, το οποίο η κυριαρχούμενη από τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς έχει ήδη υπογράψει. Η Χαμάς φέρεται να ζητά μικρές επιμέρους τροποποιήσεις για να υπογράψει το κείμενο, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διενέργεια εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη τον Ιούνιο. «Συμφωνούμε να πάμε να υπογράψουμε στο Κάιρο», είπε επίσης ο Μεσάαλ, ο οποίος, όπως ανεπισήμως είχε γνωστοποιηθεί, προσπαθούσε να αντικαταστήσει τους Αιγύπτιους με τους Σύρους στη θέση των μεσολαβητών.
Από προχθές είχε δημιουργήσει κλίμα ο Ισμαήλ Χανίγιε, ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού της Χαμάς στη Γάζα. Απηύθυνε συγχαρητήρια προς την αντίπαλη Φατάχ, ενόψει του εορτασμού της 45ης επετείου της ίδρυσής της, και ευχήθηκε να ακούσουν τα στελέχη της τη «φωνή της λογικής», ώστε να τερματιστεί η ιδιόμορφη εμφυλιοπολεμική κατάσταση που διχάζει τους Παλαιστινίους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, άνδρες ασφαλείας της Χαμάς συνελάμβαναν ανεξακρίβωτο αριθμό στελεχών και υποστηρικτών της Φατάχ στη Γάζα για να εμποδίσουν δημόσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις, έστω μικρής κλίμακας.
Στο Κάιρο
Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο, δεύτερο σταθμό της μεσανατολικής περιοδείας του, που ξεκίνησε χθες από το Αμμάν της Ιορδανίας με επίσκεψή του στο βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ. Κύριο θέμα των διαδοχικών διμερών συζητήσεων αποτελούν οι προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τις οποίες διατύπωσε την περασμένη Τρίτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Αμπάς, όπως ανακοινώθηκε, θα έχει αντίστοιχες συζητήσεις με αρχηγούς κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων στο Κατάρ, το Κουβέιτ και την Τουρκία.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, όμως, διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις, μιλώντας χθες στο ισραηλινό ραδιόφωνο, κατά πόσο ο Αμπάς είναι σε θέση να εκπροσωπήσει συνολικά τον παλαιστινιακό λαό: «Είναι ξεκάθαρο -είπε- ότι δεν εκπροσωπεί τη Γάζα και ότι η νομιμότητά του στη Δυτική Οχθη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση».
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες και ο Νετανιάχου κατά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο για να απειλήσει πως «θα συντριβεί βίαια» κάθε επίθεση εναντίον της επικράτειας και των κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ. Και υπενθύμισε εμφατικά την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» σαν τέτοιες μέρες πέρσι στη Γάζα, με απολογισμό φρίκης πάνω από 1.400 Παλαιστίνιους νεκρούς και 13 Ισραηλινούς.
Νέοι βομβαρδισμοί
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ισραηλινά F-16, αλλά και πυροβολικό, είχαν βομβαρδίσει αρκετά σημεία στα βόρεια (Μπέιτ Λαχία)και κεντρικά (Χαν Γιούνες) της Λωρίδας της Γάζας: τέσσερις Παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν σε αυτή την πρώτη πολλαπλών στόχων στρατιωτική επιχείρηση εδώ και περίπου ένα χρόνο, από την κατάπαυση του πυρός της μεγάλης σφαγής στη Γάζα, τις 18 Ιανουαρίου 2009. Αιτία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπήρξε η εκτόξευση την περασμένη Πέμπτη μιας ρουκέτας τύπου «Γκραντ» προς το ισραηλινό χωριό Νετιβότ, η οποία ωστόσο δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές. Την ευθύνη για την εκτόξευση ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).
Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο άνοιξε προσωρινά για ένα τριήμερο από χθες. Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπεται η έξοδος σε όσους Παλαιστίνιους της Γάζας διαθέτουν ειδικές ταξιδιωτικές άδειες. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου