Καθημερινή
Του Κωστα Kαρκαγιαννη
Να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα καταδικάζει την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος στην Τουρκία και την ακύρωση του νόμου για δίκη στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια.
Χθες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. υπερψήφισε τις εκθέσεις προόδου για την ΠΓΔΜ, την Τουρκία και την Κροατία, ενώ η Ολομέλεια θα τις ψηφίσει στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Οσον αφορά την έκθεση για την ΠΓΔΜ η σημαντικότερη τροπολογία που εγκρίθηκε χθες είναι η προτροπή προς το Συμβούλιο να επιβεβαιώσει στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ότι αποδέχεται την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, το Κοινοβούλιο ζητάει από Αθήνα και Σκόπια «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση». Επίσης, οι ευρωβουλευτές επικροτούν τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και ειδικότερα τις συναντήσεις μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι. Αντιθέτως επικρίνουν τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στις συνομιλίες και ειδικότερα το φαινόμενο της αρχαιολαγνείας στην ΠΓΔΜ.
Μόνη της η Αθήνα
Το γεγονός ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε την έκθεση με ψήφους 76 υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, αποτελεί απόδειξη ότι στο ζήτημα της ονομασίας η Αθήνα είναι σχεδόν μόνη της. Ολα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ για χάρη της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Μάλιστα ο Σλοβένος εισηγητής κ. Ζόραν Τάλερ (Σοσιαλιστές) εκτιμά ότι όσο καθυστερεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του κράτους και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, στην έκθεση καλωσορίζεται η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014 και καλούνται όλες οι χώρες της περιοχής να συμβάλλουν σε αυτό «τον ευγενή σκοπό».
Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας εκτιμάται ότι το 2009 σημειώθηκαν περιορισμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι βουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία για τέταρτο συνεχή χρόνο δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Παράλληλα χαρακτηρίζουν «σοβαρή οπισθοδρόμηση» την απαγόρευση τον περασμένο Δεκέμβριο του κουρδικού κόμματος (DTP) και την ακύρωση, προ ημερών, του νόμου για δίκη των στρατιωτικών από πολιτικά δικαστήρια. Ζητούν δε την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος. Οσον αφορά το Κυπριακό, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συμβάλει πραγματικά στην εξεύρεση λύσης, βασισμένης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Μάλιστα ζητούνται από την Αγκυρα «πραγματικά βήματα» όπως η σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η διευθέτηση του θέματος των εποίκων. Ακολούθως ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του Λόγου, την ανεξιθρησκεία και την απαγόρευση των βασανιστηρίων. Αναφορικά με το casus belli κατά της Ελλάδος καλεί την Τουρκία να αποσύρει την απειλή και σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Εκεί που αναγνωρίζεται πρόοδος της Τουρκίας είναι στην έναρξη δημόσιου διαλόγου για το κουρδικό ζήτημα και τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στα κουρδικά, όπως και στη βελτίωση των σχέσεων με την Αρμενία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου