Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΝ



http://tvxs.gr/

Από τις 27 Δεκεμβρίου περί τους 1.400 διαδηλωτές από 42 χώρες βρισκόμαστε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Στόχος μας ήταν να περάσουμε στη Γάζα, η οποία είναι αποκλεισμένη από αέρος, ξηράς και θάλασσας. Η «Πορεία Ελευθερίας προς τη Γάζα» (Gaza Freedom March) θα γινόταν σε ανάμνηση των περσινών βάρβαρων βομβαρδισμών του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή. Η Γάζα, με 1.500.000 πληθυσμό, βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Χαμάς, η οποία κέρδισε τις τελευταίες εκλογές ανάδειξης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αμερικάνοι βετεράνοι πολέμου, Εβραίοι που επιβίωσαν το Ολοκαύτωμα των Ναζί, αυτοεξόριστοι Παλαιστίνιοι, ακτιβιστές, ειρηνιστές, εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης και πολιτικών οργανώσεων, μαζί κι εμείς, 29 Έλληνες, σκοπεύαμε να συναντηθούμε χθες 31/12 στο κλειστό συνοριακό φυλάκιο του Ερέζ ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ με διαδηλωτές από την άλλη πλευρά, Παλαιστίνιους του Ισραήλ και Ισραηλινούς.

Η Αίγυπτος έδειξε τις προθέσεις της από την αρχή. Απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 6 ατόμων και τη μετάβαση στα σύνορα με τη Γάζα. Μια μεγάλη ομάδα Γάλλων διαδηλωτών περί τους 250 έμεινε στο πεζοδρόμιο έξω από τη γαλλική πρεσβεία απαιτώντας από την κυβέρνησή τους να μεσολαβήσει. Άλλες μικρότερης εμβέλειας δράσεις, όπως η απόθεση κεριών στον Νείλο σε ανάμνηση των νεκρών Παλαιστινίων εμποδίστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου, οι οποίες λέγεται ότι αριθμούν το 1.500.000 μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας! Συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταχρίρ και στο Συνδικάτο των δημοσιογράφων στέφθηκαν από επιτυχία.

Η δικιά μας αποστολή μαζί με μια ομάδα Γάλλων και Ινδών επιχείρησε να μεταβεί στα σύνορα με τη Γάζα. Τα τρία λεωφορεία μας σταματήθηκαν από την αιγυπτιακή αστυνομία και το στρατό και μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση οδηγήθηκαν πίσω στο Κάιρο, συνοδεία περιπολικών. Ένα βράδυ κάποιοι από μας παραχώρησαν τα κρεβάτια μας σε εξουθενωμένους Γάλλους που παρέμεναν διαμαρτυρόμενοι έξω από την πρεσβεία τους και τους αντικατέστησαν παραμένοντας εκεί τη νύχτα.

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, στις 29/12 η αιγυπτιακή κυβέρνηση επέτρεψε σε 100 διαδηλωτές να μεταβούν. Οι δηλώσεις όμως Αιγυπτίων αξιωματούχων ότι επετράπη η μετάβαση των «καλών αλληλέγγυων διαδηλωτών» σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είναι «χούλιγκανς» οδήγησε μερίδα από διαδηλωτές και εν τέλει και τη συντονιστική ομάδα της αμερικάνικης οργάνωσης Code Pink να ακυρώσει τη μετάβαση. Τελικά στη Γάζα πήγαν γύρω στους 80 Παλαιστινίους που έχουν οικογένειες εκεί, δημοσιογράφοι κι ελάχιστοι από τους αλληλέγγυους διαδηλωτές.

Η χθεσινή μέρα ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεων. Αψηφώντας τις απαγορεύσεις συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Ταχρίρ. Όπως το περιμέναμε οι δυνάμεις καταστολής ήταν επίσης εκεί. Μια μικρή πορεία - έστω και συμβολικά - έγινε με ειρηνικό τρόπο για μερικές εκατοντάδες μέτρα και για μερικά λεπτά ο δρόμος παρέμεινε κλειστός. Σημειωτέον ότι η τελευταία πορεία στη χώρα έγινε πριν από 4 χρόνια και κατέληξε σε βίαιη διάλυση από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι τελευταίες δεν άργησαν να δείξουν την ισχύ τους προσπαθώντας να μας απωθήσουν από το δρόμο προς το πεζοδρόμιο της πλατείας. Η καθιστική παθητική αντίσταση έδωσε το περιθώριο στους Αιγύπτιους αστυνομικούς και εκατοντάδες μέλη της τοπικής ασφάλειας να αναλάβουν δράση. Με σπρωξιές, γροθιές, κλωτσιές, τραβήγματα από τα μαλλιά και χαστούκια και χωρίς κανένας από εμάς να αντισταθεί, μας έσυραν και μας σήκωσαν μεταφέροντας μας στον προκαθορισμένο από αυτούς χώρο. Περί τα 700 άτομα προσπαθήσαμε να ανασυνταχτούμε μετρώντας τις πληγές μας. Ένας Έλληνας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά από κλωτσιές στα πλευρά και φέρει εκδορές.

Αμέσως στήθηκε ένα φόρουμ δηλώσεων από τις διάφορες αποστολές. Με τη σειρά τους Αμερικάνοι, Νοτιοαφρικανοί, Γάλλοι, Σκωτσέζοι, Καναδοί, Ελβετοί, Ιταλοί, Έλληνες, Ινδοί και άλλοι κατακεραυνώσαμε τις κυβερνήσεις μας που είτε συμμετέχουν ενεργά είτε παραμένουν παθητικοί θεατές μιας γενοκτονίας.

Την ώρα που γράφω αυτό το μήνυμα αρκετοί διαδηλωτές παραμένουν αποκλεισμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, περικυκλωμένοι από ένα ζωντανό τοίχος δεκάδων αστυνομικών, ενώ σκοπεύουν να περάσουν την Πρωτοχρονιά εκεί στην μετονομασθήσα πλατεία «Ελεύθερης Γάζας». Άλλοι, όπως και η Ελληνική αποστολή – έχουμε αποχωρήσει ετοιμαζόμενοι για την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

Ήρθαμε στο Κάιρο για να πάμε στη Γάζα και δεν πήγαμε. Όμως κανείς μας δε θεωρεί αυτή την αποστολή ως αποτυχία. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, που επιχειρεί να βάλει ένα ατσαλένιο πλέγμα σε βάθος 20 με 30 μέτρων στα 14 χιλιόμετρα συνόρων της με τη Γάζα προκειμένου να αποκόψει και υπόγεια τους Παλαιστινίους δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα. Το Ισραήλ τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ανανεωμένο και δυναμωμένο κίνημα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους που διασυνδέθηκε δίνοντας ραντεβού για το μέλλον. Τα ΜΜΕ υποχρεώθηκαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο πέρα από το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στο Ιράν. Η διπλωματία των πολιτών και των κινημάτων είναι εδώ! Άλλη μια χαραμάδα στο τερατώδες τείχος της παγκοσμιοποίησης ράγισε. Καλή αντάμωση... στην ελεύθερη Γάζα, στην ελεύθερη κι ανεξάρτητη Παλαιστίνη!!!

Των Κώστα Λουκέρη και Πάνου Ζαφειρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου