Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Παλαιστίνη
Ελευθεροτυπία

Της Ν.Βαγενά

Ο Εφραχίμ Γεσίλ μπήκε, προχθές τη νύχτα, στη Γάζα με δάκρυα συγκίνησης στα μάτια. Ηταν μέσα σε ένα από τα 198 φορτηγά της αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας του Viva Palestina που, έπειτα από πολλά παρατράγουδα και καθυστερήσεις, οι Αρχές της Αιγύπτου επέτρεψαν να περάσουν μέσα στη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου, με το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων κατοίκων-καταδίκων.

Υστερα από πολλά προβλήματα, αντιξοότητες και καθυστερήσεις, είχαμε καταφέρει να βρεθούμε μαζί με τον Γιάννη Μπογιόπουλο από το «Εψιλον» κι εμείς στα σύνορα. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Χαμάς στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είχαν επιτέλους πειστεί να μας αφήσουν να φύγουμε. Αλλά παρά το ότι ήμασταν έτοιμοι πια, με τα διαβατήρια σταμπαρισμένα με τη βίζα εξόδου της ντε φάκτο κυβέρνησης της Χαμάς, να πάμε για τα λεωφορεία στα οποία υποχρεωτικά επιβιβάζονται οι εκάστοτε ταξιδιώτες για να διανύσουν τα 300 (μόλις) μέτρα της no man's land μέχρι τον αιγυπτιακό μεθοριακό σταθμό της Ράφα, έπρεπε να περιμένουμε κάνα δύο ώρες ακόμα. Επρεπε να δούμε κι εμείς τα πρώτα τουλάχιστον από τα φορτηγά του Viva Palestina να μπαίνουν και να απολαμβάνουν θριαμβευτική υποδοχή. Και πρώτοι μπήκαν μέσα οι Τούρκοι. Κι έτσι γνωριστήκαμε με τον Εφραχίμ.

«Κομσί (γειτόνισσα) είμαι από το Εντιρνε, το Αδριανουπόλ. Καλησπέρα, καλώς σε βρήκα, τι κάνεις;», λέει πασιχαρής μόλις ακούει εθνικότητα κι επαγγελματική ιδιότητα, ανακατεύοντας τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά. Πάνω στον ενθουσιασμό της στιγμής πάει να με αγκαλιάσει, αλλά βλέπει τριγύρω του ανθρώπους της υποδοχής της Χαμάς, θυμάται ότι σύμφωνα με τα αυστηρά ισλαμικά ήθη άνδρες και γυναίκες δεν αγγίζονται μεταξύ τους δημοσίως και κάνει ελαφρά αμήχανος πίσω. Ανταλλάσσουμε τις κάρτες μας. Η δική του, μαζί με διεύθυνση και τηλέφωνα, περιέχει και την ιδιότητα του στελέχους του «ΑΚ Parti», του κυβερνητικού Κόμματος Ελευθερίας και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δίπλα, καταφτάνουν κι άλλοι ομοεθνείς του, φορώντας παλαιστινιακές κουφίγιες στον λαιμό ή στο κεφάλι. Κάποιοι κλαίνε φωναχτά με λυγμούς. Αλλοι γονατίζουν και προσεύχονται στον Αλάχ φιλώντας το χώμα. Μερικοί έχουν κεφάλια μπαταρισμένα με επιδέσμους ή πρόσωπα μπλαβισμένα. Είχε πέσει άγριο ξύλο με τα αιγυπτιακά ΜΑΤ στο Ελ Αρίς την περασμένη Τρίτη, όταν οι περίπου 520 (κυρίως Βρετανοί, Αμερικανοί και Τούρκοι), συνοδεύοντες το κονβόι του Viva Palestina πήγαν να κάνουν «ντου» για να βγουν από τον καγκελοφραγμένο περίβολο του λιμανιού, όπου ήταν περιορισμένοι.

Και άλλα τουρκικά φορτηγά συνέχισαν να περνούν. Τα βλέπαμε να μπαίνουν πολύ αργότερα, ενώ αργά, πολύ αργά, περνούσε απέναντι το παμπάλαιο λεωφορείο τιγκαρισμένο με ειδικά αδειοδοτημένους ταξιδιώτες Παλαιστίνιους της Γάζας, καθιστούς και όρθιους, στριμωγμένους μαζί με μπαγκάζια, άνδρες και γυναίκες, γέροντες ανήμποροι, χωρικοί, κοστουμάτοι, μικρομάνες που προσπαθούσαν να κουμαντάρουν και το μαύρο νικάμπ, που άφηνε μόνο τα μάτια να φαίνονται, και τα μωρά τους, που έκλαιγαν αποκαμωμένα από την ταλαιπωρία ωρών αναμονής. Με τις κόρνες να χτυπούν ρυθμικά οι 150 περίπου Τούρκοι του Viva Palestina έκαναν την παρουσία τους κάτι παραπάνω από αισθητή. Δυο δυο οι σημαίες στα αυτοκίνητα. Η τουρκική δίπλα στην παλαιστινιακή. Με τη διαφορά ότι στο κόκκινο τμήμα της τετράχρωμης παλαιστινιακής (μαύρο, άσπρο, κόκκινο, πράσινο) είχε από πριν προστεθεί η τουρκική ημισέληνος.

Και η Χαμάς έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί. Οχι μόνο είχε καλέσει από το πρωί, προχθές, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στον συρματοπλεγμένο φράχτη της μεθορίου των 14 χιλιομέτρων με την Αίγυπτο όπου χιλιάδες σαμπάμπ (νέα παιδιά) συμμετείχαν με ένταση τόση που όλα κατέληξαν στο μεθοριακό επεισόδιο με την εκατέρωθεν ανταλλαγή πυροβολισμών και τον έναν Αιγύπτιο στρατιώτη νεκρό και καμιά 15αριά νεαρούς Παλαιστίνιους τραυματίες. Αλλά, μέχρι τελικά να μπουν τα φορτηγά του κονβόι μέσα και ο κουρνιαχτός των διαδηλώσεων δεν καταλάγιαζε στα σύνορα και όλο και περισσότερο συντεταγμένες ομάδες της Χαμάς (και της ισλαμικής Τζιχάντ) κατέβαιναν στη Ράφα. Μαζί με τις πράσινες σημαίες τους οι διαδηλωτές της Χαμάς έφερναν και μοίραζαν στον κόσμο ολόκληρα δεμάτια με τουρκικές σημαίες.

Ο «αδελφός» Ερντογάν

Ναι μεν ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου από το Σαουθάμπτον με επικεφαλής τον Βρετανό βουλευτή Τζορτζ Γκαλογουέι το καραβάνι αλληλεγγύης του Viva Palestina, όμως η αλήθεια είναι ότι αν τελικά κατέφερε να φτάσει στη Γάζα ακριβώς ένα μήνα μετά, εν πολλοίς το χρωστάει στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν μιλάει στους ισλαμιστές αδελφούς του της Χαμάς, που από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Οταν, αφού διέσχισε τη βόρεια Ελλάδα, πέρασε από τη γέφυρα των Κήπων του Εβρου το κονβόι στην Τουρκία, από όπου περνούσαν, οι τοπικές αρχές τους υποδέχονταν σαν ήρωες και τους φιλοξενούσαν βασιλικά. Και όχι μόνο. Δεκάδες τουρκικά φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας προστέθηκαν στο καραβάνι, συνεχίζοντας προς τη Συρία. Μαζί ταξίδεψαν και πέντε κυβερνητικοί βουλευτές.

Και όταν το Viva Palestina κόλλησε στο λιμάνι της Ακαμπα, στην Ιορδανία, επειδή η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έδινε άδεια διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας και αποβίβασης στο λιμάνι της Νουέιμπα στην Ανω Αίγυπτο, Τούρκοι αξιωματούχοι παρενέβησαν ως διαμεσολαβητές. Οταν δε γύρισε πίσω το καραβάνι για να διαπλεύσει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από τη Λατάκεια της Συρίας στο λιμάνι της μεθοριακής πόλης του Ελ Αρίς, οι Τούρκοι πλήρωσαν ένα εκατομμύριο δολάρια για τον ναύλο. Οταν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες φτάσαμε κι εμείς στο Ελ Αρίς, πολύ ταλαιπωρημένοι για να συνεχίσουμε το πολύωρο ταξίδι μέχρι το Κάιρο, ανακαλύψαμε ότι οι μοναδικοί σχεδόν πελάτες που διανυκτέρευαν μαζί μας στο ίδιο ξενοδοχείο αυτής της μικρής παραμεθόριας πόλης ήταν τέσσερις αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Από χθες είναι ξανά θεόκλειστη από παντού η Λωρίδα της Γάζας. Υστερα από τέσσερις μέρες μόλις, η Αίγυπτος έκλεισε τη Ράφα. Σύμφωνα με στοιχεία της Χαμάς, πέρασαν προς την Αίγυπτο συνολικά 2.633 Παλαιστίνιοι (άδειες για 6.000 είχε αρχικά ανακοινωθεί πως έδωσαν οι Αιγύπτιοι), ενώ 321 επέστρεψαν στη Γάζα. Σφράγισε και το Ισραήλ τα μεθοριακά περάσματα από και προς την επικράτειά του, από όπου με το σταγονόμετρο κυριολεκτικά επιτρέπει να μπαινοβγαίνουν φορτηγά μόνο, όχι ταξιδιώτες. Καμιά ενενηνταριά φορτηγά με προμήθειες κόλλησαν επ' αόριστον στο πέρασμα του Καρνί. Αιτία, λένε οι Ισραηλινοί, υπήρξαν κάποια βλήματα όλμου που και χθες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου