Του Γιαννη Κτιστακι*
«Δεν θα μπορέσει κανείς να αγγίξει το Πατριαρχείο ούτε τον Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» διαδήλωσαν ειρηνικά, προ ολίγων ημερών, έξω από το Φανάρι οι «Νέοι Πολίτες». Μερικά χρόνια νωρίτερα, στο ίδιο σημείο, άλλοι Τούρκοι είχαν κάψει ομοίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχαν καταθέσει μαύρα στεφάνια και είχαν ζητήσει τον διωγμό του.
Το πρωτόγνωρο και, ταυτόχρονα, αισιόδοξο γεγονός προκάλεσε, βεβαίως, απορίες στην Ελλάδα. Ποιοι ήταν; Πόσοι ήταν; Μήπως τους έβαλε κανείς; Θα τους ξανακούσουμε; Πριν δοθούν απαντήσεις, είναι χρήσιμη η ακόλουθη αφήγηση:
«Kardeimsin Alexis» (Είσαι αδελφός μας, Αλέξη) έλεγε στην τουρκική γλώσσα η μικρή ερασιτεχνική αφίσα όπου κυριαρχούσε η ασπρόμαυρη φιγούρα του άτυχου Ελληνα μαθητή. Προσερχόμενοι στις αίθουσές τους το πρωί της Δευτέρας μετά το φονικό του Δεκέμβρη του 2008, οι φοιτητές του κρατικού τουρκικού Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (πρώην Robert College) την βρήκαν εκεί να τους περιμένει. Οι αφίσες είχαν αναρτηθεί αποκλειστικά στον ειδικό χώρο φοιτητικών ανακοινώσεων που υπάρχει σε κάθε πανεπιστημιακό κτίριο. Τις είχαν, μάλιστα, στερεώσει με πλαστική κολλητική ουσία προκειμένου οι επόμενοι αφισοκολλητές να τις αφαιρέσουν με ευκολία.
Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης δεν σταμάτησαν στην αφίσα. Δεκαπέντε φοιτητές με ισάριθμα πλακάτ προχώρησαν σε βουβή πορεία, ενημερώνοντας τους συμφοιτητές τους για το γεγονός. Ξεκίνησαν από την είσοδο του μεγάλου και πανοραμικού αυτού πανεπιστημιακού συγκροτήματος και προχώρησαν επί του πεζοδρομίου μέχρι τον κεντρικό χώρο του.
Δεν διέκοψαν την κυκλοφορία των λίγων αυτοκινήτων ούτε τις κινήσεις των συμφοιτητών τους. Δεν έκαψαν χαρτιά ή σημαίες.
Τέλος, ο σύλλογος φοιτητών του πανεπιστημίου διοργάνωσε μεγάλη συζήτηση στο κεντρικό αμφιθέατρο. Η συζήτηση διεξήχθη στα αγγλικά (γλώσσα διδασκαλίας στο κρατικό αυτό πανεπιστήμιο), για να μετέχουν και οι δεκάδες ξένοι φοιτητές και προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ένας Ελληνας καθηγητής, ένας εκ των έξι που δίδασκαν πέρυσι στο κρατικό αυτό πανεπιστήμιο.
Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι αντιδράσεις εκτός του πανεπιστημίου: δολιοφθορές έγιναν στο ελληνικό προξενείο, στην ελληνική προξενική κατοικία και το υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον άτυχο μαθητή. Οι δράστες, όμως, δεν έφεραν κουκούλες και δεν ήταν φοιτητές.
Το ρεπορτάζ λέει ότι οι «Νέοι Πολίτες», που διαδήλωσαν τις προάλλες στο Φανάρι, πρωτοεμφανίστηκαν το 2006 με μια ανακοίνωσή τους για το Κουρδικό. Η ιστορία τους και η δράση τους, όμως, ξεκινάει από ορισμένα πανεπιστήμια το 1999.
Οι «Νέοι Πολίτες» είναι οι προάγγελοι της πολιτικής δράσης που θα αναλάβουν με την αποφοίτησή τους οι Τούρκοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που διαδήλωσαν για τον Αλέξη. Είναι η νέα τουρκική αφρόκρεμα που έχει μάθει γράμματα στην αγγλική γλώσσα, έχει δασκάλους από την Ευρώπη, ακολουθεί πάντοτε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και σερφάρει αδιάλειπτα στο Διαδίκτυο. Είναι, τέλος, οι Τούρκοι φοιτητές που μισούν τη βία. Καταδικάζουν το φονικό και διαδηλώνουν ειρηνικά. Δεν καίνε κτίρια, δεν καίνε σημαίες, δεν καίνε βιβλιοθήκες. Μέχρι και για την αφισοκόλλησή τους δεν χρησιμοποιούν παχύρρευστη κόλλα, για να μπορέσει κάθε συμφοιτητής τους να βάλει αργότερα τη δική του αφίσα και να συνεχιστεί ο διάλογος.
Βεβαίως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην Τουρκία αυτοί που θα θελήσουν να καίνε ομοιώματα του Πατριάρχη. Παράλληλα, όμως, πληθαίνουν εκείνοι που θα υπερασπίζονται σθεναρά την ευνομία και την ελευθερία. Και οι τελευταίοι είναι πλέον πιο κρίσιμοι σε κάθε μελλοντική αναμέτρηση στην Τουρκία διότι, σε αντίθεση με τους περίκλειστους εθνικιστές, θα μπορούν να κινητοποιούν άμεσα όλους εμάς, τους Ευρωπαίους συνοδοιπόρους τους.
* Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι λέκτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου