του Γ.ΤΖΙΟΒΑΡΑ
«Μαχαίρι» σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ειδικά των υπηρετούντων στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος αναφερόμενος στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να βγαίνουν στη σύνταξη στα 48 ή στα 50 τους και μετά να ψάχνουν στον ιδιωτικό τομέα για δουλειά προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους». Ακολούθως, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνισε ότι υπάρχουν σκέψεις οι εν λόγω εργαζόμενοι, μετά την αποστράτευσή τους, να μπορούν να μεταφέρονται ή και να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες και να συνταξιοδοτούνται κανονικά, όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αποφασισμένος να τερματίσει το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης σε όλο το εύρος των ασφαλισμένων και στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε στην εξάλειψη των κινήτρων για την εθελούσια συνταξιοδότηση». Ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε, πάντως, ότι «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζόμενων μητέρων με ανήλικο παιδίθα συνοδευτεί με αντισταθμιστικά ωφελήματα», τα οποία δεν προσδιόρισε.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να νομιμοποιηθούν και να ασφαλίζονται οι μετανάστες «προκειμένου να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων» ενώ υπογράμμισε με έμφαση την πιεστική ανάγκη για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού μας συστήματος με «νέο πόρο», τον οποίο απέφυγε να εξειδικεύσει, περιοριζόμενος να επισημάνει ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την οικονομική ανάκαμψη των Ταμείων». Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης από τις δαπάνες στα φάρμακα και τις αναπηρικές συντάξεις.
Δίνοντας, εξάλλου, έμφαση στην εισφοροδιαφυγή η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει η διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά προκειμένου να διευρυνθεί η βάση εισροών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και περιέγραψε ένα νέο «παγιοποιημένο σύστημα είσπραξης των εισφορών που θα έχει μορφές ελαστικότητας» .
«Η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει καταστεί “επιχειρησιακό δικαίωμα”» ανέφερε, σημειώνοντας όμως ότι τον τόνο δίνουν το ίδιο το κράτος και οι επιχειρήσεις του «που δεν πληρώνουν εισφορές για τους υπαλλήλους τους, δίνοντας το παράδειγμα στην υπόλοιπη κοινωνία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου