Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών Δ.Δρούτσας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με φιλικές χώρες και να αναπτύξουμε νέες, αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις, εκεί που σήμερα υπάρχει και διαπιστώνουμε κενό».


Θεώρησε κακή αφετηρία «για τα δικά μας συμφέροντα» τις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ και τοποθετήθηκε σχετικά με τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής:

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Εκτίμησε ως σημαντική πρωτοβουλία την agenda 2014 για τα Βαλκάνια αφού «Διεκδικούμε ξανά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

ΠΓΔΜ: Σχετικά με την ονομασία ακολουθείται επιθετική διπλωματία και ξεκάθαρη θέση «εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων». Προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα του ονόματος», χωρίς βεβαίως οι αντιδράσεις του Γκρούεφσκι να εμπνέουν αισιοδοξία.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά χωρίς λευκές επιταγές» και «ο στόχος της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και να χρειαστεί θα φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεχίζουμε την πολιτική «της απόλυτης συνεργασίας και του συντονισμού» με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση του», αλλά οι προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δε μπορούν να είναι βάση της διαπραγμάτευσης».

ΟΑΣΕ: Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Αθήνας (1-12-09) όπου «υιοθετήθηκε μια Πολιτική Διακήρυξη για την προσήλωση των κρατών-μελών στη Διαδικασία της Κέρκυρας και έτσι η Ελλάδα είναι και θα είναι στο επίκεντρο του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στις σχέσεις της Ελλάδας με τις λεγόμενες αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες, όπως είναι η Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική, την εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, την ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους (π.χ. ΗΠΑ) και την ανάκτηση του ρόλου τον οποίο η Ελλάδα οφείλει να παίξει στο χώρο της Μέσης Ανατολής. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά η φωνή της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά ταυτόχρονα η φωνή των περιοχών αυτών στην Ευρώπη».

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Έμφαση δίνεται στην οικονομική και ενεργειακή διπλωματία με την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στην πολιτιστική διπλωματία και στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Πολιτισμού και στην αξιοποίηση της αναπτυξιακής διπλωματίας, με στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη».

ΠAΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- THING TANKS: Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών εντάσσεται και η «δημιουργία διαύλων με την επιστημονική κοινότητα και τα διεθνή thing tanks».

Από τις παραπάνω ανακοινώσεις μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τα εξής:

1.Η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται όλο το τελευταίο διάστημα, από όλα τα μέσα που έχει το αστικό κατεστημένο στη διάθεση του, δεν αποσκοπεί μόνο στην υποταγή των εργαζομένων σε μια νέα «εθνική αστική στρατηγική» εκμετάλλευσης τους, που απαιτεί το νέο αστικό μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του κράτους, που διαδέχεται αυτό της Μεταπολίτευσης, αλλά και την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υπεραξίας από τους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, βασική και πραγματική βάση εφόρμησης της ελληνικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

2. Οι περιοχές δράσης των ελληνικών εκστρατευτικών δυνάμεων που δρουν στο πλαίσιο επεμβατικών κατοχικών επιχειρήσεων των ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΟΗΕ, αφορούν ζώνες με ενδιαφέρον για τα ελληνικά αστικά συμφέροντα: οι χιλιάδες Μισθοφόροι του Ελληνικού Στρατού και οι μονάδες του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με την Πολεμική Αεροπορία εντοπίζονται σε (15) χώρες του εξωτερικού, έχουν ως βασικό πεδίο δράσης αυτό των Δυτικών Βαλκανίων, Ανατολικής Μεσογείου (και Λίβανο), Αφρική (με αισθητή παρουσία στην Σομαλία), Περσικό Κόλπο, Αφγανιστάν και Καύκασο. Εφοπλιστές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κατασκευαστικές εταιρίες θεωρούνται ως τα σημαντικότερα «ελληνικά συμφέροντα» στα οποία αναφέρεται συχνότατα η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τις ελληνικές δυνάμεις που δρουν στο Κόσσοβο, Αφγανιστάν και Σομαλία!!!

3. Ολοένα και πιο συστηματικά προγραμματίζεται και υλοποιείται η πρόσδεση της επιχειρηματικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ελληνικού κράτους και στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το καθηγητικό κατεστημένο, έναντι παχυλών αμοιβών και αναβάθμισης του κοινωνικού-πολιτικού τους γοήτρου(συχνά προσδοκώντας βουλευτική καριέρα) εκμεταλλεύεται τη δωρεάν εργασία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών προκειμένου να κάνουν έρευνα και μελέτες για το ΝΑΤΟ-Ε.Ε., συνδέονται με ελληνικές και ξένες πολεμικές βιομηχανίες, λαμβάνοντας συχνά αποφασιστικού χαρακτήρα ρόλο στη χειραγώγηση και ποδηγέτηση των εργαζομένων στους νέους μεγάλους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου!!!

Η συστηματική απαξίωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου στοχεύει επομένως στην απαγόρευση κάθε αμφισβήτησης «της αμαρτωλής αυτής συνεργασίας».

ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου