Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΠΕΤΡΕΟΥΣ: "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΤΟΥ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ "

Φάκελος Αφγανιστάν
Το Βήμα

του Α.ΗΑΥΝΕS

Η αποστολή επιπλέον αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιφέρει αποτελέσματα σε σχέση με το Ιράκ πριν από τρία χρόνια, δήλωσε στους «Τimes» του Λονδίνου ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους , επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης. Ο στρατηγός προειδοποίησε επίσης ότι οι συγκρούσεις στην επαρχία Χελμάντ, όπου βρίσκονται αμερικανικές και βρετανικές βάσεις, καθώς και σε άλλες περιοχές, ενδέχεται να γνωρίσουν κλιμάκωση προτού βελτιωθεί η κατάσταση. Εκτεταμένες πολεμικές επιχειρήσεις θα διεξάγονται σε συνδυασμό με ένα άνοιγμα προς ορισμένα στοιχεία των Ταλιμπάν. Ο στρατηγός Πετρέους σημείωσε ότι, αν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οι αφγανοί αξιωματούχοι πιθανόν να προσπαθήσουν να συμφιλιωθούν με ανώτατα στελέχη των Ταλιμπάν και άλλους ηγέτες των ανταρτών. Το 2005 ο στρατηγός είχε προβλέψει ότι το Αφγανιστάν θα συνιστούσε την πλέον χρονοβόρα εκστρατεία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Ηταν μια προφητική δήλωση» είπε μιλώντας από το γραφείο του στην Τάμπα της Φλόριδας. «Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη προτού βελτιωθεί και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιχειρήσεων στην επαρχία Χελμάντ και σε άλλες περιοχές που έχουν ως στόχο την καταστροφή των καταφυγίων των Ταλιμπάν» προσέθεσε. Τα δύο πρώτα τάγματα πεζοναυτών, μέρος των 30.000 επιπλέον στρατιωτών που θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, βρίσκονται ήδη στην επαρχία Χελμάντ. Το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων θα μεταβεί στο Αφγανιστάν ως τα τέλη Αυγούστου.

Η βία στο Αφγανιστάν παραδοσιακά αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και ο στρατηγός Πετρέους προβλέπει ότι το τρέχον έτος πρόκειται να είναι αιματηρό. Επίσης τόνισε ότι μια πρόβλεψη γύρω από το αν η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στο 2011 είναι πρόωρη. «Δεν κρίνω ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα βελτιωθεί το ίδιο γρήγορα με το Ιράκ, ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα ώστε να μειώσουμε τη βία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα που το επιτύχαμε στο Ιράκ» εξήγησε ο στρατηγός. Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έστειλε 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ το πρώτο μισό του 2007, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις σε επικίνδυνες περιοχές μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη σκοτώνοντας ή συλλαμβάνοντας μαχητές της Αλ Κάιντα και πείθοντας αντάρτες να αλλάξουν στρατόπεδα με αντάλλαγμα χρήματα. Μέσα σε εννέα μήνες η βία είχε γνωρίσει σημαντική μείωση. Ο αμερικανικός στρατός και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν παροτρύνουν τους κατοίκους να απορρίψουν τους Ταλιμπάν, όπως συνέβη με τους Ιρακινούς και την Αλ Κάιντα. Επιπλέον γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν τοπικές πολιτοφυλακές κατά των Ταλιμπάν. Κάθε εβδομάδα, είπε ο στρατηγός Πετρέους, μαχητές των Ταλιμπάν προσεγγίζουν τις αμερικανικές δυνάμεις ή στρατιώτες του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες με σκοπό την εκεχειρία. Οσον αφορά την πιθανότητα συνομιλιών με υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν ο στρατηγός Πετρέους είπε: «Δεν είναι κάτι που αποκλείουμε αλλά δεν είναι και κάτι που περιμένουμε με ανυπομονησία».

Ως επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης ο στρατηγός Πετρέους είναι υπεύθυνος για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα σε 19 κράτη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στην Κεντρική Ασία. Ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται και η Υεμένη, όπου εδράζεται η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Ο στρατηγός Πετρέους επικροτεί μια σειρά επιχειρήσεων της κυβέρνησης της Υεμένης κατά τους τελευταίους δύο μήνες οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή δύο στρατοπέδων εκπαίδευσης, στον θάνατο τριών βομβιστών αυτοκτονίας και στη σύλληψη τεσσάρων. «Η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί στην Αραβική Χερσόνησο, ωστόσο ορισμένες δραστηριότητές της συνεχίζονται και οι προσπάθειες σχεδιασμού επιθέσεων στην Υεμένη και αλλού στον κόσμο δεν έχουν σταματήσει» συμπλήρωσε ο στρατηγός Πετρέους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διπλασιάσουν τη βοήθεια προς την Υεμένη τον επόμενο χρόνο αλλά δεν θα στείλουν και στρατιώτες, σημείωσε ο στρατηγός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Ενα σύνολο διαφορετικών επικουρικών προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι πιθανόν» κατέληξε ο στρατηγός Πετρέους.

© Τhe Τimes, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου