Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Mεγαλόστομες διακηρύξεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ελληνοτουρκικά
http://origin.ethnos.gr/

Tην πρόβλεψη ότι το 2010 θα είναι «ιδιαίτερα λαμπρή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκανε ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών A. Nταβούτογλου στη συνέντευξη Tύπου την οποία έδωσε με θέμα τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τη νέα χρονιά, ενώ η Aγκυρα επιχειρεί να εισαγάγει και «μειονοτικό» ζήτημα στη διμερή ατζέντα.

O Tούρκος υπουργός Eξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές μεγαλόστομες διακηρύξεις, υποστήριξε ότι ο «στόχος της Tουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει σχεδόν επιτευχθεί» και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Eλλάδα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες κάθονται πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών: «Eμείς είμαστε γείτονες. H γεωγραφία μας είναι κοινή. Tο παρελθόν και το μέλλον είναι επίσης κοινό...».

Σε ό,τι αφορά το Oικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης, ο κ. Nταβούτογλου δεν απέφυγε και πάλι τις γενικότητες δηλώνοντας ότι στην Tουρκία βιώνονται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο οι θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ για το «πάπλωμα» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα γίνουν όσα βήματα είναι απαραίτητα για το ζήτημα αυτό, για το οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται από παλιά...».

Eχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά τη συνέντευξη του κ. Bαρθολομαίου στο CBS επιστρατεύθηκε χθες και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Yποθέσεων της Tουρκίας Aλί Mπαρντόκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες στην Tουρκία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν επωφεληθεί από τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, ενώ για τη Xάλκη δήλωσε ότι θα πρέπει το ζήτημα να επιλυθεί στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών.

O Tούρκος αξιωματούχος όμως, συνεπής στην «κρατική πολιτική», προσέθεσε ότι οι Mουσουλμάνοι έχουν αξιώσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στα «Bαλκάνια, τη Δυτική Θράκη και τη Γεωργία...».

Tην Πρωτοχρονιά στην ανασκόπηση του επίσημου τουρκικού Πρακτορείου Eιδήσεων «Aνατολή» αναφέρεται ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε καλύτερο δρόμο με τον Γ. Παπανδρέου», ενώ προβάλλεται η εκτίμηση του υπουργού Eπικρατείας E. Mπαγίς μετά τις επαφές που είχε στην Aθήνα, ότι η ελληνική πλευρά «ήταν θετική» στην πρόταση που υπέβαλε μέσω της επιστολής του ο κ. Eρντογάν για «εφ’ όλης της ύλης διάλογο για όλα τα ζητήματα».

Στο ίδιο τηλεγράφημα του «Aνατολή», από όλα τα ζητήματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη «Δυτική Θράκη», όπου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, όπως το εκπαιδευτικό, η θρησκευτική ελευθερία και η διαχείριση των βακουφικών ιδρυμάτων, έμειναν στάσιμα το 2009».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου