Καθημερινή
Οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν συστοιχίες στο Μόραγκ, 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα
Α.P., Reuters
ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σε απόσταση εξήντα, μόλις, χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα θα αναπτυχθούν οι αμερικανικοί πύραυλοι εδάφους - αέρος τύπου Patriot βάσει της σχετικής συμφωνίας Ουάσιγκτον και Βαρσοβίας. Στην αποκάλυψη ότι το πυραυλικό σύστημα θα εγκατασταθεί στην περιοχή του Μόραγκ το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο προέβη χθες ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Μπόντγκαν Κλιτς.
Ο τελευταίος έσπευσε, πάντως, να καταστήσει σαφές ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε με γνώμονα τις ανεπτυγμένες υποδομές της και όχι διότι βρίσκεται κοντά στη ρωσική πόλη του Καλίνιγκραντ. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν να αποσύρει το σχέδιο του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία. Αντ’ αυτού, ο κ. Ομπάμα άναψε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη συστοιχιών Patriot στις δύο χώρες.
«Είχαμε επιλέξει το Μόραγκ προ πολλού, αλλά δεν δημοσιοποιήσαμε την απόφασή μας», δήλωσε χθες ο κ. Κλιτς.
Υπάρχει βάση εκεί
«Η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν επιλέχθηκε για πολιτικούς λόγους ή διότι βρίσκεται κοντά στο Καλίνιγκραντ, αλλά επειδή διαθέτει εξαιρετικές υποδομές, καθώς εκεί ήδη υπάρχει βάση του πολωνικού στρατού», εξήγησε ο ίδιος. Η επιλογή του Μόραγκ, εντούτοις, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Μόσχα. Από την πλευρά τους, οι Πολωνοί, οι οποίοι θεωρούν πως η Ρωσία έχει επεκτατικές βλέψεις, είχαν στο πρόσφατο παρελθόν «διαμαρτυρηθεί» στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι δεν φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα παρά το γεγονός ότι η ίδια συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο. Παρά ταύτα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας RIA ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματικό του ναυτικού, ότι η Μόσχα θα αντιδράσει ενισχύοντας το στόλο της Βαλτικής. «Σε σχέση με τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη συστοιχιών Patriot επί πολωνικού εδάφους, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο δόγμα του στόλου της Βαλτικής», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματικός, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής αποτελείται σήμερα από φρεγάτες, αντιτορπιλικά, πυρηνοκίνητα υποβρύχια και μία μοίρα ναυτικής αεροπορίας.
Καλούμενος να σχολιάσει τις πληροφορίες του RIA, αξιωματούχος του πολωνικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Ακόμα και αν οι Ρώσοι ενισχύσουν το στόλο της Βαλτικής, δεν τίθεται ζήτημα απευθείας απειλής προς την Πολωνία», τόνισε. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι Ρώσοι έχουν ενημερωθεί αναφορικά με τα σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων εδώ και δύο χρόνια και «ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος απάντησης σε ανεπίσημες αντιδράσεις». Εντούτοις, Ρώσοι αναλυτές θεωρούσαν χθες δεδομένο ότι η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων κοντά στο Καλίνιγκραντ αναβίωσε τους φόβους της Μόσχας αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
«Η Ρωσία ανησυχούσε στο παρελθόν για τα σχέδια Μπους να αναπτύξει αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία με στόχο την προστασία της Δύσης από το Ιράν, καθώς αδυνατούσε να κατανοήσει τη σκοπιμότητα της επιλογής των δύο χωρών», δήλωσε ο Αλεξέι Φενένκο του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Ασφάλεια της Μόσχας. «Εφόσον, λοιπόν, δεν αναπτύσσονται για την προστασία της Ευρώπης από το Ιράν, τότε ποιος ο λόγος για την επιλογή του Μοράγκ», διερωτήθηκε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου