Η πολιτική κρίση σοβεί στην Τουρκία παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης που έγιναν χθες με την τρίωρη συνάντηση προέδρου, πρωθυπουργού και αρχηγού του Στρατού. «Ήταν μια συνάντηση σε ευχάριστο κλίμα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, εντούτοις, ο στρατηγός Μπασμπούγ έδειχνε ανήσυχος και ταραγμένος.
Η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση, διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι «θα βρεθεί λύση» και μάλιστα «στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης και σύμφωνα με τον νόμο». «Όλοι πρέπει να ενεργήσουμε με αίσθημα ευθύνης ώστε να μην πληγούν οι θεσμοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κάποιος συμβιβασμός αλλά όχι και ότι με αυτήν τη συνάντηση τελείωσε η κρίση στην Άγκυρα και όλα είναι ομαλά όπως πριν», σχολίασε ο Μπιλάλ Τσετίν της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν». Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι τώρα θα τεθεί τέλος στις συζητήσεις για «ομαδικές παραιτήσεις» των στρατηγών, συμπεριλαμβανομένου και του Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Με χαρτοφύλακες
Ταγίπ Ερντογάν και Ιλκέρ Μπασμπούγ έφτασαν χθες το πρωί στο προεδρικό μέγαρο έχοντας στο χέρι από έναν χαρτοφύλακα- γεγονός μάλλον ασυνήθιστο. «Έδιναν την εντύπωση ότι πήγαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», σχολίασε ο Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ». Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης δεν μπορούν να εκτιμηθούν άμεσα. Το βέβαιο είναι ότι στη διάρκειά της ο Ιλκέρ Μπασπούγ διαμαρτυρήθηκε για τις μαζικές συλλήψεις πρώην στρατηγών και ο Ταγίπ Ερντογάν για το σύνθημα και παρασύνθημα «ποταπός- πρωθυπουργός» το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε σκοπιές του στρατού.
Η σύνοδος, η οποία αναμενόταν με αγωνία, κράτησε τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε με γεύμα, ενώ την ίδια ώρα κατέθεταν ενώπιον της δικαιοσύνης οι τρεις συλληφθέντες πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων: ο πρώην αρχηγός Ναυτικού Ορνέκ Οζντέκ, ο πρώην αρχηγός Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρντίνα και ο πρώην αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς Εργκίν Σαϊγκούν. Και οι τρεις αφέθηκαν αργά το απόγευμα ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, κατηγορίες. Από τους 50 στρατιωτικούς αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί, στους 20 έχουν ήδη απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες συμμετοχής στη συνωμοσία με την ονομασία «Βαριά» με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.
«Είναι λάθος να θεωρηθεί ότι η τριμερής συνάντηση θα επηρεάσει τη δικαστική διαδικασία», εκτιμά ο Φατίχ Τσεκιργκέ της «Χουριέτ».
Οι... πύραυλοι
Σήμερα αναμένεται να προσαχθεί για κατάθεση και ο πρώην αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο οποίος υπογράφει το σχέδιο «Βαριά». Πληροφορίες τον έφεραν να εγκαταλείπει τη χώρα λίγο πριν από τη σύλληψή του. «Ναι, προσπαθούμε να βρούμε έναν πύραυλο και αν τα καταφέρουμε θα πάμε στο φεγγάρι!», σάρκασε χθες ο δικηγόρος του.
Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική παρά τις προσπάθειες και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, να χαμηλώσει τους τόνους δηλώνοντας πως «η κρίση θα ξεπεραστεί» και πως στρατός και κυβέρνηση «είναι όλοι παίχτες της ίδιας ομάδας». Ωστόσο, ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι θα κάνει αν ένα πρωί του χτυπήσουν την πόρτα για να τον συλλάβουν, απάντησε: «Θα κάνω αυτό που θα κάνατε κι εσείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου