Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το ΝΑΤΟ αναζητά το νέο στρατηγικό του δόγμα

ΝΑΤΟ
http://www.makthes.gr/

Στελέχη του ΝΑΤΟ, έλληνες ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι, ειδικοί εμπειρογνώμονες, αμερικανοί και γάλλοι ερευνητές, συζήτησαν χθες σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη για το υπό επεξεργασία νέο στρατηγικό δόγμα.

Η σχετική ημερίδα οργανώθηκε από την νεοϊδρυθείσα στη Θεσσαλονίκη ομάδα ερευνών “Strategy International” (Διεθνής Στρατηγική) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας επεξεργασίας του νέου στρατηγικού δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως προσδιορίστηκε κατά τον περυσινό εορτασμό των 60χρονων του ΝΑΤΟ και θα καταλήξει στην τελική διατύπωσή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα τον προσεχή φθινόπωρο.

Αυτό που διαπιστώθηκε χθες παρακολουθώντας τους ομιλητές είναι ότι οι ΝΑΤΟϊκοί… ψάχνονται στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τους λόγους ύπαρξης και τους στρατηγικούς στόχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως είπε ο έλληνας αντιπρόσωπος στην έδρα του ΝΑΤΟ Θρ. Σταματόπουλος, τέτοιες προκλήσεις θεωρούνται η διεθνής τρομοκρατία, η ενεργειακή ασφάλεια, τα αποτυχημένα κράτη, η μαζική μετακίνηση ανθρώπων, η κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν δοκιμάζει τα όρια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες από το 2001 δεν έχουν καταφέρει να φέρουν αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο δρ. Ίαν Λέσερ από το ίδρυμα Marshall Fund των ΗΠΑ είπε ότι σήμερα ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες στρατηγικές προκλήσεις σε σχέση με το παρελθόν αλλά ευρύτερες, αναφερόμενος στον πλανητικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Εντόπισε μάλιστα και τις προσεχείς περιοχές ενδιαφέροντος: Αφρική και Λατινική Αμερική.

Τέλος, την ΝΑΤΟϊκή ημερίδα έκλεισε ο έλληνας υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αφού έκανε μία αναδρομή στην ποπ0ρεία του ΝΑΤΟ αυτά τα 60 χρόνια, αναφέρθηκε στο λόγο ύπαρξής του, τη δομή λειτουργίας του και στις προτεραιότητες που πρέπει να έχει σήμερα η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όπως επίσης και στις ευρωπαϊκές δυνατότητες, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στο επίπεδο της πολιτικής ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρωϊνή ‘έναρξη της ΝΑΤΟϊκής ημερίδας πραγματοποιήθηκε παρέμβαση μελών του ΚΚΕ μέσα στην αίθουσαδιαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις στρατιωτικές του επεμβάσεις ανά τον κόσμο και την παρουσία του στα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου