Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
Ελευθεροτυπία

Με ενισχυμένη όσο ποτέ αυτοπεποίθηση και με την αίσθηση ότι δικαιώθηκε μετά την πενταετή «πορτοκαλί παρένθεση», ο νικητής των ουκρανικών προεδρικών εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την αντίπαλό του και πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να αποδεχθεί την ήττα και τη λαϊκή ετυμηγορία και να παραιτηθεί από το αξίωμά της.

Προχώρησε μάλιστα και στις πρώτες προγραμματικού χαρακτήρα δηλώσεις, λέγοντας ότι προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας θα έχουν η Ρωσία και οι χώρες της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι ζητεί πλήρη λογιστικό έλεγχο των οικονομικών που παραλαμβάνει, καθώς και σχηματισμό νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι στους 172 βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών θα προσχωρήσουν αρκετοί από την υπάρχουσα προβληματική -αν και κυβερνώσα- συμμαχία, ενώ σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί και σε βουλευτικές εκλογές.

Ο Β. Γιανουκόβιτς εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί το ταχύτερο δυνατόν με τους ηγέτες Ρωσίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ, και καθησύχασε τη Δύση δηλώνοντας στο CNN ότι πρωτίστως φροντίζει τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η συνεργασία Ουκρανίας - ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί, όμως η ένταξη στη Συμμαχία πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας υποσχέθηκε οικονομία ανοιχτή σε Δύση και Ανατολή και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι σε διάστημα δύο θητειών, που χρειάζεται, θα οδηγήσει την Ουκρανία στις είκοσι πλέον ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

Ενας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τον συνεχάρη σαν ήταν τελικά και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την προσωπική του επιτυχία όσο και για την ποιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η πλάστιγγα των εντυπώσεων γέρνει πλέον σαφώς υπέρ του Γιανουκόβιτς και εις βάρος της Γ. Τιμοσένκο, η οποία εξαφανίστηκε από προσώπου γης και αποφεύγει κάθε επαφή με δημοσιογράφους, ωστόσο έδωσε οδηγίες για αμφισβήτηση του αποτελέσματος και κατάθεση ενστάσεων, που κατά το επιτελείο της αφορούν τουλάχιστον 900 εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου της Τιμοσένκο, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, «η νοθεία πλέον είναι νομικά αποδεδειγμένη σε μια σειρά τμήματα», αν και διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει η κεντρική εφορευτική επιτροπή, η οποία και ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα. Ο φιλορώσος υποψήφιος λαμβάνει 48,95% και η αντίπαλός του 45,47% με παγίωση της διαφοράς τους στο 3,48% και την ψήφο «εναντίον όλων» στο 4,36%. Μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκτιμούν ότι είναι μάταιη κάθε επανεξέταση του αποτελέσματος. Για τη δικαστική διερεύνηση των ενστάσεων εκτιμάται ότι επαρκεί ο χρόνος που προβλέπει το Σύνταγμα έως την ορκωμοσία του νέου προέδρου, δηλαδή ένας μήνας μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων (έως τις 17 Φεβρουαρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου