Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταστολή
TVXS

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι 12 μπλόκων που αποτελούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, η οποία συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, στη Βέροια. Οι αγρότες ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα αποστείλουν τις θέσεις τους απευθείας στον πρωθυπουργό.

Η νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση αγροτών από ισάριθμα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, λόγω διαφωνίας τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στο Μητρώο Αγροτών.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι «Άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες δεν μπορούν να υπάρξουν».

«Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω παρεμβάσεων και πολιτικών που στόχο έχουν την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων», τόνισε η κ. Μπατζελή.

Η υπουργός Οικονομίας, από την πλευρά της, σημείωσε οι αγροτικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στα προγράμματα δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ και πως οι κυβερνητικές πολίτικες για τους αγρότες προσανατολίζονται σε τρεις κατευθύνσεις: Στην ενίσχυση επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ, στην εποπτεία της αγοράς σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών και στην πιστοποίηση προϊόντων και τέλος, στη χρηματοδότηση των αγροτικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Κατά τη συνεδρίαση που το Πανελλήνιο Συντονιστικό είχε το Σάββατο, κατέληξε σε 9 βασικά αιτήματα, τα οποία και θα παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη, στη συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι των αγροτών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

Τα αιτήματα είναι τα εξής:

-Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

-Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

-Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

-Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

-Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

-Μη φορολόγηση των χωραφιών

-Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

Τα σημερινά μπλόκα:

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, με την κυκλοφορία στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, να διεξάγεται κανονικά. Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά.

Σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων κάνουν οι αγρότες στον κόμβο του Στρυμονικού, στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης, ενώ ανοιχτό ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Ανοιχτός είναι και ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, ενώ αποκλεισμένοι από τους αγρότες είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τα προβλήματα από τα μπλόκα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, με νέα ανακοίνωση, που έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα, προειδοποιεί τους πολίτες της χώρας που προτίθενται να ταξιδέψουν οδικώς προς την Ελλάδα, ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στη βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα εντάθηκαν, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών και συνιστά στους Ρουμάνους οδηγούς να αποφεύγουν την περιοχή.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα τελωνεία του Προμαχώνα, της Δοϊράνης και των Ευζώνων και σημειώνεται ότι, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου