Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΦΟΚΛΑΝΤ

Ημερησια

Ανοιχτή πληγή στις σχέσεις Βρετανίας - Αργεντινής εξακολουθούν να είναι τα Νησιά Φόκλαντ, για την κυριαρχία των οποίων συνεχίζουν να ερίζουν οι δύο χώρες, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πολεμική σύρραξη του 1982. Οι υποψίες για κοιτάσματα πετρελαίου στο Αρχιπέλαγος των Φόκλαντ, τα οποία πλέον οι Αργεντινοί ονομάζουν Μαλβίνας, είναι η αφορμή για την αναζωπύρωση της διαμάχης των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση του Λονδίνου ότι αποστέλλει σκάφη στην περιοχή για την πραγματοποίηση ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Μπουένος Αϊρες. Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, διεμήνυσε στο Λονδίνο ότι οποιοδήποτε σκάφος επιθυμεί να διασχίσει τα ύδατα μεταξύ των λιμανιών της χώρας και των νησιών θα πρέπει να λάβει προηγουμένως άδεια από την Αργεντινή.

Σε πολύ πιο αυστηρούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα, χαρακτήρισε «παράνομες» τις βρετανικές έρευνες, προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να υπερασπισθεί την κυριαρχία της και τα δικαιώματά της. Το Λονδίνο διατηρεί χαμηλότερους τόνους, καθότι οι έρευνες δεν χρηματοδοτούνται από τη βρετανική κυβέρνηση αλλά από ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες. Το ενδεχόμενο μιας νέας πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στη Βρετανία και την Αργεντινή είναι σχεδόν απίθανο, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι διατεθειμένη στην παρούσα φάση να προσφύγει στην επίλυση της διαφοράς με όπλα.

Γεωτρήσεις

Το ζήτημα αναμένεται, ωστόσο, να παραμείνει στην επικαιρότητα για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Desire Petroleum ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει γνωστό αν θα λάβουν χώρα γεωτρήσεις στην περιοχή, γεγονός που παρατείνει το μυστήριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Βρετανών ειδικών, στην περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν 60 δισ. γαλόνια πετρελαίου. Η πιθανότητα αυτή προκαλεί ενθουσιασμό στους κατοίκους των Φόκλαντ, αλλά και εύλογη ανησυχία στην κυβέρνηση της Αργεντινής για τις απρόβλεπτες εξελίξεις που θα πυροδοτούσε μια τέτοια περίπτωση. Η Αργεντινή είχε αρνηθεί προ τριετίας βρετανική πρόταση για κοινές έρευνες, υπό το φόβο ότι στην περίπτωση εξεύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου θα έθετε σε κίνδυνο τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στην περιοχή.Ο πόλεμος των 77 ημερών του 1982 άφησε ανεξίτηλα σημάδια και στις δύο χώρες, καθώς κατά τη διάρκειά του έχασαν τη ζωή τους 649 Αργεντινοί και 258 Βρετανοί, ενώ στην Αργεντινή περισσότεροι από 350 βετεράνοι του πολέμου έχουν αυτοκτονήσει παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για στήριξή τους. Η σύγκρουση προήλθε λόγω της διαμάχης των δύο πλευρών για την κυριαρχία των νησιών και δίχως καμία από τις δύο χώρες να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην άλλη. Ο πραγματικά μεγάλος νικητής εκείνων των ημερών δεν ήταν άλλος από την τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου