Οι σχέσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουν κοινές απειλές, είναι πλέον «εταιρικές», αν και είναι δυσάρεστη η προσέγγιση της Συμμαχίας στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, ο οποίος μεταξύ άλλων θυμάται με νοσταλγία τη Σοβιετική Ενωση, αλλά δεν θα ήθελε να ξαναζήσει σ' αυτήν.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Paris Match» εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία από τη Δευτέρα, ο Ρώσος ηγέτης διέψευσε τα απαισιόδοξα συμπεράσματα ως προς τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «δεν μπορεί παρά να προκαλεί δυσαρέσκεια όταν μια στρατιωτική συμμαχία πλησιάζει σταθερά στα σύνορα της Ρωσίας και αναδιατάσσει τους πυραύλους της». Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα προμηθευτεί ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο τύπου «Μιστράλ», διότι αν και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού παγκοσμίως, «δεν είναι κακό να διδαχθείς από άλλες χώρες, ώστε πάντοτε να είσαι ανταγωνιστικός».
Το «πρόβλημα Ιράν»
Κατά τον Ρώσο ηγέτη η λύση στο ιρανικό πρόβλημα είναι «η υπεύθυνη στάση του ίδιου του Ιράν», γι' αυτό και η Μόσχα τάσσεται υπέρ της πλήρους και διαφανούς συνεργασίας Τεχεράνης και Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, πολύ περισσότερο που οι δύο χώρες είναι γείτονες και «εάν συμβεί τίποτε πολύ βαρύ, θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς να υπολογίσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα για την περιοχή».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο Ντ. Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι δεν περίμενε πως η Ρωσία θα βυθιστεί «τόσο γρήγορα και βαθιά», εκτιμώντας ότι η διέξοδος όλων των χωρών προϋποθέτει διεθνή συνεργασία και ειδικότερα για τη χώρα του την προώθηση υψηλών τεχνολογιών και την απαλλαγή από τη μονομερή ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών πρώτων υλών. «Το επίπεδο ζωής πρέπει να βελτιωθεί ταχύτερα και η διαφθορά να χτυπηθεί οριστικά», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία δημιουργίας στην Ε.Ε. ενός συνεταιρισμού για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας.
Απεταξάμην... ΕΣΣΔ
Η σοβιετική περίοδος και πολλές από τις αναμνήσεις του είναι συναισθηματικά για τον Ρώσο πρόεδρο «κοντινές και ευχάριστες», αλλά όχι και ιδεολογικά, διότι «δεν θα ήθελα ούτε μία στιγμή να ξαναβρεθώ σ' εκείνες τις συνθήκες». Οσο για τη συνεργασία του με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται για μια «ωφέλιμη και ικανή για εργασία συμμαχία». Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2012, με τις οποίες ο Β. Πούτιν σχεδιάζει, κατά πολλές εκτιμήσεις, να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, ο Ντ. Μεντβιέντεφ παρατήρησε ότι «είμαστε φυσικά υπεύθυνοι άνθρωποι και οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το πολιτικό μέλλον της χώρας μας και τη θέση μας σ' αυτό το πολιτικό μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου