Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Απογείωση με... καθυστέρηση

Εξοπλισμοί
Τα Νέα

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της άφιξής τους στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ- τον Μάρτιο του 2007 - τα 12 νέου τύπου επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι αξίας 660 εκατ. δολαρίων εντάσσονται την Πέμπτη στο ελληνικό οπλοστάσιο σε ειδική τελετή στο ελικοδρόμιο Μεγάρων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου το υπουργείο Άμυνας πλήρωσε 106 εκατ. ευρώ- περίπου το 80% της τελευταίας δόσης- ξαφνιάζοντας όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε κάνει αρκετές παραστάσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των Απάτσι. Είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν η τελευταία4η- τροποποίηση της αρχικής σύμβασης από τον τότε υπουργό Άμυνας κ. Μεϊμαράκη λίγο πριν αυτός ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον. Οι αργόσυρτες διαδικασίες συνεχίστηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά τα χρόνια τα 12 ελικόπτερα έμειναν αποθηκευμένα σε υπόστεγα στα Μέγαρα. Η Αθήνα δεν προχωρούσε στην παραλαβή επικαλούμενη αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές- άλλες μικρές, άλλες μεγαλύτερες.

Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, η παρατεταμένη καθυστέρηση οφειλόταν κυρίως σε δημοσιονομικούς λόγους: Η Ν.Δ. μεθόδευε έτσι τις παραλαβές όπλων κατ΄ έτος ώστε να κρατείται χαμηλά το έλλειμμα, καθώς μετά το τρικ της γαλάζιας απογραφής Οδηγία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ορίζει ότι το κόστος αγοράς κάθε όπλου εγγράφεται στο έλλειμμα τη στιγμή της παραλαβής. Ταυτόχρονα η εμφανιζόμενη καθυστέρηση ευνοούσε τη γαλάζια προπαγάνδα ότι για όλα έφταιγαν οι κακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ...

Εκκρεμότητες

Στελέχη της σημερινής κυβέρνησης «τραβούν τα μαλλιά τους» από τις εκκρεμότητες τέτοιου τύπου που παρέλαβαν: από τα 14 υποβρύχια «214» μέχρι τα πυρομαχικά των 170 τανκς Leopard 2 Ηel και από τα 20 μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90 μέχρι τα ανταλλακτικά των F-16, των Μιράζ 2000-5 και των πλοίων. Η Ν.Δ. κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ότι στην ίδια λογική κινήθηκε και όσον αφορά μείζονες επιλογές (φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης κ.ά.). «Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση η προτεραιότητά μας είναι σαφώς η προμήθεια ανταλλακτικών και εφοδίων προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό των ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών, πλοίων, αντιαεροπορικών κ.λπ. από αυτά που έχουμε και όχι με την αγορά νέων», είπε αρμόδια πηγή αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθείται.

Ήδη ετοιμάζεται να τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής και εν συνεχεία στο ΚΥΣΕΑ το θέμα της αγοράς από τις ΗΠΑ ανταλλακτικών για αεροσκάφη, αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων. Θα ακολουθήσει, όπως λέει η ίδια πηγή, η ίδια διαδικασία για επίλυση του θέματος των πυρομαχικών των Leopard 2. Χωρίς σύμβαση εφοδιαστικής υποστήριξης παραμένουν τόσο τα παλιά όσο και τα νέα Μιράζ, όπως και τα ρωσικής κατασκευής χόβερκραφτ Ζubr και τα μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά S-300.

Όσον αφορά τα μεγάλα προγράμματα, έχουν ήδη αρχίσει οι διακρατικές συζητήσεις Ελλάδας- Γαλλίας για τη ναυπήγηση 4 (+2) φρεγατών τύπου FRΕΜΜ, όπως και ΑθήναςΜόσχας για τα 410 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Πρόσφατα ξανάρχισαν οι συζητήσεις για τα μεταγωγικά ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ το θέμα των υποβρυχίων (και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) βρίσκεται σε λεπτή φάση. Σε λύση οδεύει ταχέως- ύστερα και από δικαστικές αντιπαραθέσεις- και η προμήθεια μπαταριών για υποβρύχια.

Τουρκικές προκλήσεις

Επανήλθε στην προκλητική τακτική των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών η Άγκυρα. Χθες, τέσσερα τουρκικά μαχητικά Φάντομ πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, για πρώτη φορά το 2010. Τα τέσσερα αεροσκάφη ήταν τμήμα σχηματισμού από οκτώ F-16 και Φάντομ (F-4) που είχαν μπει στο FΙR Αθήνας βορείως της Σάμου στις 09.51. Η υπέρπτηση του Φαρμακονησίου έγινε στα 6.000 πόδια, στις 10.11, κατά την επιστροφή των αεροσκαφών στην Τουρκία. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Πέρυσι είχαν γίνει 51 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών.

ΤΡΙΚ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Η Ν.Δ. καθυστερούσε τις παραλαβές των όπλων για να μην προστίθεται το κόστος τους στις δημοσιονομικές δαπάνες

«Διπλωματικές πιέσεις» για τα μαχητικά αεροσκάφη

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τα μαχητικά αεροσκάφη, οι μεγάλες κατασκευάστριες χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία) συνεχίζουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και να ασκούν «διπλωματικές πιέσεις»- πρόσφατα οι πρέσβεις των χωρών αυτών έστειλαν μάλιστα επιστολή στο υπουργείο Άμυνας για να προβάλλουν το «Γιουροφάιτερ». Η γαλλική πλευρά πιέζει για το Ραφάλ, οι Αμερικανοί για F-16, F-35 και Super Ηornet F-18-ακόμα και οι Σουηδοί για το Γκρίπεν. Αρμόδια πηγή είπε χθες στα «ΝΕΑ» ότι με αυτήν την οικονομική κατάσταση «δεν υπάρχει κατάλληλο κλίμα για απόφαση, καθώς θα έδινε λάθος μηνύματα». Πρόσθεσε δε ότι ούτε από την πλευρά της Γαλλίας και της Γερμανίας υπήρξε προσπάθεια διασύνδεσης ενδεχόμενης οικονομικής βοήθειας με ανάθεση παραγγελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου