Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Περικοπές - πρόκληση στα εισιτήρια

Στρατός
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Με την περικοπή των καταστάσεων επιβίβασης, δηλαδή τη διακοπή της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης στις άδειες, σε οπλίτες και αξιωματικούς, ξεκίνησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις περικοπές του στις δαπάνες στο πλαίσιο της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να αγγίξει ούτε στο ελάχιστο την ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Μετά από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εκδόθηκε από το ΓΕΣ και στάλθηκε στις μονάδες διαταγή, σύμφωνα με την οποία θα καλύπτεται στους οπλίτες μόνο μια μετακίνηση στη διάρκεια της 9μηνης θητείας τους, ενώ στους αξιωματικούς μια μετακίνηση ανά εξάμηνο. Για όλους, αξιωματικούς και οπλίτες, αποκλείεται η χρήση εναέριου μέσου και η μετακίνηση που θα καλύπτεται αφορά μόνο το χαμηλότερου κόστους, κάθε φορά, μέσον. Δηλαδή, αν υπάρχει ΚΤΕΛ και σιδηρόδρομος με φθηνότερο εισιτήριο θα καλύπτεται η σιδηροδρομική μετακίνηση, ενώ στα πλοία μόνο η τρίτη θέση.

Ανάλογη θα είναι και η αντιμετώπιση σε οπλίτες και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο η μεγάλη μάζα των μετακινήσεων γίνεται από οπλίτες και αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς. Το ποσόν που θα εξοικονομηθεί εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια ευρώ το έτος, δηλαδή ούτε το ένα τοις χιλίοις των ετήσεων δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ξεπερνάνε τα 6 δισ. ευρώ. Η πρόκληση, μάλιστα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν την ίδια ώρα 300 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται ανά έτος για τη συμμετοχή της χώρας στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου