tvxs.gr
Εντολή για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% για ένα ερευνητικό αντιδραστήρα στη Τεχεράνη έδωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας. Η κίνηση αυτή προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές για μία συμφωνία ανταλλαγής με τη Δύση.
«Ζήτησα από δόκτορα Σαλέχι να αρχίσει την εργασία για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% χρησιμοποιώντας τις συσκευές φυγοκέντρισης», είπε ο ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στον Αλί Ακμπάρ Σαλέχι επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
«Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διορία δύο με τρεις μήνες -για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για ανταλλαγή ουρανίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα αρχίσουμε εμείς την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού», είπε ο Ιρανός πρόεδρος εγκαινιάζοντας μία έκθεση για την τεχνολογία laser. Tόνισε ακόμη ότι το Ιράν έχει την δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.
Χθες, ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι δεν βλέπουν να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τεχεράνη θα κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τα σχόλια του ιρανού ΥΠΕΞ Μοτακί για τις προοπτικές μίας συμφωνίας.
Αντιδράσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς παρακίνησε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί ώστε να ασκήσει πίεση στην ιρανική κυβέρνηση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Αν η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και ασκήσει πίεση στην ιρανική κυβέρνηση πιστεύω πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποδώσουν οι κυρώσεις», τόνισε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη και πρόσθεσε: «όμως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί». «Η πίεση που επικεντρώνεται στην κυβέρνηση του Ιράν και όχι στον ιρανικό λαό είναι πιθανόν να έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τον σκοπό μας», υπογράμμισε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι η υπομονή της εξαντλείται», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ. «Μπορεί οι κυρώσεις να δημιούργησαν ανάγκες, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις των επιλογών μας», είπε.
Την "βαθιά του ανησυχία" για την δήλωση Αχμαντινετζάντ εξέφρασε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό κατά 20% τμήματος των καυσίμων του προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κάτι τέτοιο αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση πέντε αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου