tvxs.gr
Σε αυτοκτονία οφείλεται, σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ο θάνατος τον Μάρτιο του 2005, του υπαλλήλου της Vodafone, Κωνσταντίνου Τσαλικίδη. Oμως σύμφωνα με τον κ.Διώτη ο θάνατος συνδέεται άμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών, συμπέρασμα που ξαναθέτει επί τάπητος τις συνθήκες του περίεργου θανάτου αλλά και την περίπτωση να μην πρόκειται για αυτοκτονία.
Ο Τσαλικίδης είχε εκμυστηρευθεί σε οικείους του ότι θα κλείσει η εταιρεία, λόγω ενός μεγάλου σκανδάλου, ενώ τους μιλούσε για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που είχε δεχθεί από στελέχη της εταιρείας. Είχε πει μάλιστα ότι σχεδίαζε την αποχώρησή του από την εταιρεία, έξοδο την οποία χαρακτήριζε «ζήτημα ζωής και θανάτου», αναφέρει το πόρισμα Διώτη. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Τσαλικίδης ήταν ο εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων της Vodafone και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία Εricsson», συνεχίζει το πόρισμα.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», το πόρισμα του κ. Διώτη είναι το έγγραφο-κλειδί για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που επανέρχεται στο προσκήνιο. Κρατήθηκε μυστικό για τέσσερα χρόνια και τη δημοσιοποίησή του ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Στο έγγραφο παρατίθενται καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση και περιγράφονται με λεπτομέρειες οι τελευταίες κρίσιμες επικοινωνίες του υπαλλήλου με την εταιρεία.
Με βάση το πόρισμα Διώτη, η οικογένεια Τσαλικίδη έκανε μήνυση στις 29 Ιανουαρίου 2010 στην τότε διοίκηση της Vodafone και θα ζητήσει την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σχετική επιστολή-έκκληση απέστειλε στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου η μητέρα του υπαλλήλου. Η οικογένεια αποδίδει τον θάνατο του υπαλλήλου σε δολοφονική ενέργεια. Υποστηρίζουν ότι «ο θάνατός του και η διαγραφή κρίσιμων στοιχείων από το παράνομο λογισμικό της Vodafone ήταν οι ενέργειες των υπευθύνων της εταιρείας για να καθαρίσουν το τοπίο και να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο πριν από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου των υποκλοπών».
Τ ο πόρισμα του κ. Ι. Διώτη συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου 2006 και κύριο ζητούμενο ήταν μέσω της διερεύνησης των συνθηκών του θανάτου του Κ. Τσαλικίδη να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο 39χρονος υπάλληλος της Vodafone βρέθηκε απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005 στο διαμέρισμά του επί της οδού Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, «στην από 9 Μαρτίου 2006 ένορκη κατάθεσή του ο ιατροδικαστής Γεώργιος Ντι Λέρνια επιβεβαιώνει την έκθεσή του και προσθέτει ότι το πτώμα δεν έφερε κανένα ίχνος πάλης ή άσκησης βίας και η συνολική εικόνα και τα ευρήματα συνηγορούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία». Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο τότε αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στ. Σύρος - σχετική κατάθεση στις 6 Φεβρουαρίου 2006- ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών έπειτα από εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γ.Βουλγαράκη. Σημειώνεται ότι οι κκ. Διώτης και Σύρος είχαν στενή συνεργασία και στην υπόθεση εξάρθρωσης της 17Ν.
Στο πόρισμά του, ο κ. Διώτης επισημαίνει ότι «ο απαγχονισμός όπως τελέστηκε δείχνει πως προηγήθηκε ακριβής μελέτη του εγχειρήματος, δεδομένου ότι το σχοινί προσδέθηκε στους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που βρίσκονται σε πατάρι πάνω από το λουτρό του διαμερίσματος. Είναι προφανές ότι τυχαίος επισκέπτης του διαμερίσματος δεν μπορεί να γνώριζε την ύπαρξη των σωλήνων αυτών». Σημειώνεται ακόμη ότι η μνηστή του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη κατέθεσε πως «μερικές ημέρες μετά τον θάνατό του η μητέρα του της είπε ότι το σχοινί με το οποίο απαγχονίστηκε το είχε αγοράσει ο ίδιος μία εβδομάδα πριν προκειμένου να συσκευάσει δίσκους βινυλίου από τη συλλογή του». Στη συνέχεια εκφράζεται η ισχυρή αμφιβολία για το αν το σχοινί αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι΄ αυτόν τον λόγο.
Στις κινήσεις του Κ. Τσαλικίδη λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του εστιάζει ακόμη το ενδιαφέρον του ο κ. Διώτης. Οπως αναφέρει, «εκμυστηρεύθηκε στη μνηστή του ότι υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία Vodafone και της ζήτησε να ορκιστεί ότι δεν θα το έλεγε σε κανέναν, καθώς και ότι γι΄ αυτόν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να φύγει από την εταιρεία». Μνημονεύεται ακόμη ότι σε σημειώσεις του Κ. Τσαλικίδη είχε βρεθεί με κόκκινα γράμματα η λέξη «αυτοκτονία». Επιπλέον στην έρευνά του ο κ. Διώτης εξηγεί πώς από το κινητό του Κ. Τσαλικίδη υπήρξε κλήση του τετραψήφιου αριθμού 1898 μετά τον θάνατό του. Εξαιτίας αυτού του συμβάντος οι συγγενείς του υπαλλήλου έκαναν λόγο για παρουσία άλλου ατόμου στο διαμέρισμα. Ο εισαγγελέας αποφαίνεται ότι η κλήση αυτή πραγματοποιείται αυτομάτως και αφορά εκτροπή στο φωνητικό ταχυδρομείο του κινητού.
«Ζήτημα ζωής ή θανάτου»
Το πιο σημαντικό σημείο του πορίσματος είναι εκείνο στο οποίο o θάνατος του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone συνδυάζεται με την υπόθεση των υποκλοπών.Οπως αναφέρεται, «η αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη συνδέεται αιτιωδώς με την ήδη αποκαλυφθείσα υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων στην εταιρεία Vodafone. Τούτο συνάγεται από το γεγονός ότι πολύ νωρίτερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής ο Κ.Τσαλικίδης μίλησε για κίνδυνο να κλείσει η εταιρεία Vodafone και για την αποχώρησή του ως ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Οπως βεβαιώνουν οι μάρτυρες Γεώργιος Κορωνιάς,Νικόλαος Μαστοράκης και Νικόλαος Πλεύρης (σ.σ.: όλοι στελέχη τότε της Vodafone), η εταιρεία αυτή δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα που να απειλεί την ύπαρξή της.Επομένως το μόνο πρόβλημα που μπορούσε να εννοεί ο Κ. Τσαλικίδης είναι η “υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών”. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης ήταν εξουσιοδοτημένος χρήστης του ψηφιακού κέντρου ΜΕΑΡΑ με λογισμικό R9.1, δηλαδή του λογισμικού που είχε τη δυνατότητα υποσυστήματος νόμιμης συνακρόασης, καθώς και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία Εricsson».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου