Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Πέντε χρόνια δώρο

Στρατός
http://www.enet.gr

Κεκτημένο που ακόμη δεν έχει συμπληρώσει δύο δεκαετίες ζωής αποτελεί η περίφημη πενταετία μπόνους που έλαβαν οι αστυνομικοί σε αντιστάθμισμα των αμοιβών για την 6η μέρα εργασίας που δεν έπαιρναν μέχρι το 1993.

Αυτή η δυσλειτουργία των συμψηφισμών ενός ενοχικού κράτους που δεν αποζημίωνε τους αστυνομικούς με όρους δημοσίων υπαλλήλων, γέννησε τη γενικευμένη για τους ενστόλους πολυτέλεια της πλασματικής πενταετίας.

Μια πραγματικότητα που σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης και αύξησης των γενικών ορίων συνταξιοδότησης δημιουργεί αίσθηση αδικίας για τους άλλους εργαζομένους.

Στην πράξη οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης στα 24 χρόνια, έξι μήνες και μια ημέρα εργασίας και αυτό ίσχυε πάντοτε. Ομως λαμβάνουν σύνταξη για πέντε επιπλέον χρόνια. Δηλαδή με 25 χρόνια παίρνουν σύνταξη για 30, και με 30 για 35. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η έξοδος από την εργασία ατόμων που μπορεί να είναι και κάτω από 45 χρόνων, καθώς οι αστυνομικοί συνήθως μετρούν υπηρεσία από τα 18 χρόνια και δεν έχουν στρατιωτική υποχρέωση, τουλάχιστον αυτοί που κατατάσσονται μετά το 1995.

Μετά το 1993 οι ένστολοι αμείβονται για την πέραν του πενθημέρου έκτη μέρα εργασίας, έστω και με χαμηλό όπως υποστηρίζουν αντίτιμο, που δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ, αλλά το κεκτημένο της επιπλέον πενταετίας παρέμεινε και για τις τρέχουσες σειρές με κάποια εισφορά.

Αυτή ανέρχεται στο 6% του μισθού και καταβάλλεται η μισή από τον αστυνομικό και η άλλη μισή από το κράτος. Μάλιστα αυτή η εισφορά είναι και κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτική, αφού ο μη ενδιαφερόμενος αστυνομικός πρέπει να υποβάλει αρνητική δήλωση, στην οποία θα αναφέρει ρητά ότι δεν επιθυμεί να εισφέρει για τα δικαιώματα της επιπλέον πενταετίας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από την περίφημη ενοποίηση των σωμάτων ασφαλείας (Χωροφυλακή + Αστυνομία Πόλεων = ΕΛ.ΑΣ.) και περίπου 160 χρόνια από τη σύσταση της πρώτης ως ένοπλο σώμα συμπληρωματικό του στρατού, η Χωροφυλακή ζει και βασιλεύει στα μηχανογραφικά της Αστυνομίας και στο πρώτο σκέλος της αναλογίας 68/32 με βάση την οποία κατατάσσονται αναλόγως ακόμη και σήμερα οι απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών με αυτόματο τρόπο.

Αυτή η παράδοξη πρακτική οφείλεται στη συμμετοχή της πρώην Χωροφυλακής στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και θέλει να απαλλαγεί από τους μερισματούχους αστυνομικούς νεοχωροφύλακες. Το ταμείο αυτό παρέχει μέρισμα, προικοδότηση παιδιών, μέρος του εφάπαξ και λοιπά στους αστυνομικούς της σημερινής Χωροφυλακής.

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού κάποτε ήταν εύρωστο από την εισροή ποσοστού της τεράστιας αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τους λίγους μερισματούχους, που τα τελευταία χρόνια είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Μέσα απ' αυτό το ασφαλιστικό αλαλούμ, το άκρως διανεμητικό και όχι αναλογικά ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, οι αστυνομικοί μάχονται να διατηρήσουν «κεκτημένα» των οποίων το αντίκρισμα είναι πλέον δανεικό, όπως και για τους περισσότερους άλλους κλάδους εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση ένας κατώτερος αστυνομικός συνταξιούχος με 25 χρόνια υπηρεσίας και περίπου 45 χρόνων παίρνει σύνταξη περίπου 1.450 ευρώ καθαρά. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για να φύγει, καθώς και δέκα χρόνια να καθήσει παραπάνω δεν φθάνει τα 1.900 ευρώ. Το 2008 και το 2009 αποστρατεύθηκαν εσπευσμένα 5.000 νεότατοι αστυνομικοί και μέσα σε 40 μέρες του 2010 έχουν υποβληθεί πάνω από 200 αιτήσεις παραίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου