Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Παζάρια και παιχνίδια συσχετισμών

Εξοπλισμοί
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το χαρτί των στρατιωτικών δαπανών, στα πλαίσια της αναζήτησης «διεθνών ερεισμάτων» για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, παίζει η κυβέρνηση. Χτες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, Επικρατείας Χ. Παμπούκη και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με επίκεντρο τον «εξορθολογισμό» των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο του «προγράμματος σταθερότητας».

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση περιστράφηκε σε ζητήματα που αφορούν προμήθειες εξοπλισμών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα αναχωρεί για το Παρίσι ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, για να δώσει συνέχεια στο αλισβερίσι γύρω από το θέμα των παραγγελιών οπλικών συστημάτων, με την προώθηση της παραγγελίας για τις φρεγάτες στο επίκεντρο, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου στην κυβερνητική σύσκεψη «συζητήσαμε ορισμένα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Φυσικά, συζητήσαμε θέματα που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα, το μέλλον των ναυπηγείων, γενικότερα του ναυπηγικού τομέα της ελληνικής βιομηχανίας».

Για τη δημιουργία εντυπώσεων διέρρευσαν πληροφορίες πως στη χτεσινή σύσκεψη, συζήτησαν για τον περιορισμό των στρατιωτικών μονάδων και την απόσυρση ποσοστού παλαιών οπλικών συστημάτων, πράγματα όμως χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ως ένα βαθμό πρόκειται για ήδη δρομολογημένα ζητήματα, στα πλαίσια της νέας δομής των δυνάμεων, που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα και με τις ΝΑΤΟικές προσαρμογές.

Τόσο λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, όσο και λόγω αθρόας πρόσληψης στις Ενοπλες Δυνάμεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), έχει προκύψει η ανάγκη αναδιάταξης των στρατοπέδων και αναδιαρθρώσεων στη διοικητή δομή. Επίσης, και η απόσυρση παλαιού υλικού επιβάλλεται από τη συνθήκη μείωσης των συμβατικών εξοπλισμών, που επιβάλλει συγκεκριμένη οροφή σε οπλικά συστήματα, όπως είναι τα άρματα μάχης, τα πυροβόλα κλπ. Κατά συνέπεια, τυχόν απόσυρση αποτελεί ταυτόχρονα και προάγγελο για νέες εντάξεις και νέες αγορές.

Οσον αφορά στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δεν υπήρξε κάποια καινούργια εξέλιξη. Τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί από τη γερμανική εταιρεία, στην ιδιοκτησία της οποίας έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια. Στην παρούσα φάση, μετά την απειλή για αποχώρησή των Γερμανών, η συζήτηση αφορά την πρόταση για εξαγορά τους από εταιρεία του Αμπού Ντάμπι με παράλληλη εξασφάλιση των παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Αμπού Ντάμπι έχει μπει στο παιχνίδι και του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες πήγε στο αραβικό εμιράτο και η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ενώ πρόσφατα εκπρόσωποι του εμιράτου επισκέφθηκαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου