ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δύο χρόνια, συμπληρώνονται, σήμερα, από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, υπερψηφίστηκε διακήρυξη, με την οποία το Κόσοβο κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
Στη συνεδρίαση εκείνη δεν συμμετείχαν οι Σέρβοι βουλευτές, αλλά ούτε και εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ (UNMIK) και της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR).
Στη διακήρυξη, το Κόσοβο ορίζεται "ανεξάρτητο, δημοκρατικό, πολυεθνικό κράτος", υπό την επιτήρηση της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX). Βάση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αποτέλεσε το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τον διεθνή διαμεσολαβητή, Μάρτι Αχτισάαρι και το οποίο ποτέ δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά ούτε έγινε αποδεκτό από τη Σερβία.
Οι πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος ήταν το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αλβανία, η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία και η Σενεγάλη. Μέχρι σήμερα στην αναγνώριση του Κοσόβου προέβησαν συνολικά 65 χώρες.
Στη Σερβία, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και προκλήθηκαν επεισόδια. Διαδηλωτές στο Βελιγράδι πυρπόλησαν την πρεσβεία των ΗΠΑ κι ένας νεαρός διαδηλωτής, που είχε εγκλωβιστεί στις φλόγες, έχασε τη ζωή του.
Η σερβική βουλή ακύρωσε την πράξη της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας και κατέστησε συνταγματική υποχρέωση την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Κόσοβο.
Το 2009, η Σερβία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας γνωμάτευση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, με βάση το διεθνές δίκαιο. Δύο χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης, το Κόσοβο παραμένει "ανοιχτή πληγή".
Η σταθερότητα φαίνεται να έχει εδραιωθεί, ωστόσο οι αρχές δεν κατάφεραν να εντάξουν τη σερβική κοινότητα στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του Κοσόβου.
Οι Σέρβοι ζουν ακόμη σε θυλάκους στο κεντρικό Κόσοβο, ενώ στον βορρά, όπου αποτελούν πλειοψηφία, λειτουργούν αυτόνομα, δημιουργώντας παράλληλους θεσμούς. Το επίσημο Βελιγράδι προσπαθεί, με διπλωματικά μέσα, να επαναφέρει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσδοκά ότι, η γνωμάτευση του διεθνούς δικαστηρίου, που αναμένεται μέσα στο 2010, θα δικαιώσει τη Σερβία.
Από την άλλη πλευρά, η Πρίστινα δεν δείχνει να αγωνιά για το πόρισμα του δικαστηρίου, αφού δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ εκτιμά ότι το διεθνές πολιτικό τοπίο είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα.
Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου ευελπιστεί ότι, μέσα στο 2010, με τη διοικητική αναδιοργάνωση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στο βόρειο Κόσοβο, όπου ιδρύονται σερβικοί δήμοι, θα καταφέρει να επανεντάξει τους Σέρβους στην πολιτική ζωή. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στο κεντρικό Κόσοβο, όπου η ίδρυση δήμων, με βάση την εθνική σύνθεση του πληθυσμού, είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Σέρβων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
Άμεσος στόχος της ηγεσίας του Κοσόβου είναι, επίσης, η διακοπή των οικονομικών σχέσεων του βορείου Κοσόβου με τη Σερβία.
Ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου κατά την ομιλία του, χθες, στην τελετή εορτασμού της επετείου των δύο ετών από την ανεξαρτητοποίηση, κατέστησε ως πρωταρχικό στόχο, την "επιβολή της τάξης και του νόμου στο βορρά, όπου κυριαρχεί το παράνομο εμπόριο και η εγκληματικότητα".- "Ιστορική ημέρα για το Κόσοβο και όλους τους Αλβανούς" χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, τη σημερινή, δεύτερη επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
"Ιστορική ημέρα για το Κόσοβο και όλους τους Αλβανούς" χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, τη σημερινή, δεύτερη επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για την προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ο κ. Μέτα, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη θέση του Κοσόβου στην ευρύτερη περιοχή.
"Το Κόσοβο, ως νέο κράτος, βρήκε σημαντική στήριξη από 65 κράτη, κυρίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναγνωριστεί και από γείτονές του", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου