Μετά τα δημοσιεύματα για τις νέες χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και τις αναλύσεις που αποκαλύπτουν ότι ο Στρατός αποτελεί μια επαγγελματική διέξοδο για την νεολαία, που με βαριά καρδιά περνά την πόρτα του στρατοπέδου αφού τα όνειρα συντρίβονται από την ανεργία και την εργατική ανασφάλεια, φαντάροι του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από μονάδες της Χίου μας έστειλαν την παρακάτω επιστολή.
ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
Θεωρητικά οι ΕΠΟΠ θεωρούνται «στελέχη» του στρατού, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στα λόγια, καθώς στην πράξη η πλειοψηφία βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτή των κληρωτών φαντάρων κάνοντας, εκτός από τις πρωινές υπηρεσίες και εκπαιδεύσεις και βραδινές υπηρεσίες (σκοπιές κλπ) κι επανδρώνοντας φυλάκια (σε πολλές περιπτώσεις για αρκετές μέρες). Επιπλέον, ο θεσμός του Μισθοφόρου Στρατιώτη επιβλήθηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συνεχή ροή, διαρκώς ανακυκλώσιμων επαγγελματιών στρατιωτών για τις μονάδες εκστρατείας και τις αποστολές εκτός συνόρων, στις οποίες στέλνονται υποχρεωτικά, αλλά και Πραιτοριανούς που θα διαταχθούν να κατέβουν στο δρόμο εναντίον διαδηλώσεων.
Οι ΕΠ.ΟΠ. συχνά αντιμετωπίζονται από τους ανώτερους ως ο τελευταίος κρίκος του στρατεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας τους να είναι όμοιες με αυτή της μαύρης εργασίας. Το όριο υπηρεσιών παραβιάζεται συστηματικά για να βγουν οι ατελείωτες υπηρεσίες και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ολοένα οι αυτοκτονίες και τα ατυχήματα μεταξύ των Μισθοφόρων, ενώ η παραβατικότητα ανθεί (ναρκωτικά, αλκοολισμός).
Ενώ οι φαντάροι ολοένα περισσότερο διεκδικούν τα δικαιώματα τους, ουσιαστικά ασκούν άτυπη αλλά καθημερινή συνδικαλιστική δράση βγαίνοντας παραπονούμενοι, δημιουργώντας επιτροπές, δημοσιεύοντας επιστολές καταγγελίας, ενδυναμώνοντας τη δράση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, οι ΕΠ.ΟΠ. νοιώθουν μόνοι και απροστάτευτοι. Υποταγμένοι στο πολιτικό και στρατιωτικό βύσμα που τους «έσπρωξε» στον στρατό, σε καθεστώς ΟΜΗΡΕΙΑΣ από τους διοικητές, αφού αυτοί καθορίζουν τους όρους εργασίας τους και με μια επιβαρυντική έκθεση μπορούν να τους πετάξουν εκτός στρατού, χωρίς καμιά συνδικαλιστική κάλυψη.
Εξάλλου δεν είναι και λίγοι οι ΕΠΟΠ, που με κάθε ευκαιρία, μιλούν με απαξιωτικά λόγια για το στρατό παραμένοντας σε αυτόν καθαρά για οικονομικούς και μόνο λόγους. Αυτός είναι τελικά κι ο λόγος που οδηγεί νέους ανθρώπους, να ξαναγυρίσουν στο στρατό, άσχετα αν πολλοί από αυτούς έχουν αρνητικές εμπειρίες από την κανονική θητεία τους. Η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία, γεγονός που επιδεινώνεται στις ακριτικές περιοχές, αλλά και στις φτωχογειτονιές της Αθήνας-Πειραιά-Θεσσαλονίκης είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν νέους και νέες στον να γίνουν ΕΠΟΠ.
Σε μια κοινωνική συγκυρία όπου η νεολαία χτυπιέται ασύστολα από τους αντεργατικούς νόμους κυβερνήσεων και ΕΕ, φαντάζει ως λύση η εκ νέου και «δια βίου» κατάταξη στο στρατό, έστω κι αν αυτή γίνεται με μισή καρδιά. Άλλωστε, πολύ συχνά ακούς από ΕΠΟΠ: «Όταν απολύθηκα από φαντάρος, έλεγα ότι δεν θα ξαναπεράσω ούτε απ’ έξω από στρατόπεδο. Αλλά μετά δεν είχα άλλη επιλογή. Ή θα άφηνα τον τόπο μου, να ψάξω για δουλειά σε μια μεγάλη πόλη, ή θα γινόμουν ΕΠΟΠ. Το σκέφτηκα πολύ και με μισή καρδιά αποφάσισα να καταταχτώ. Με την πρώτη ευκαιρία θα φύγω.»
Είναι πολλές οι περιπτώσεις ΕΠΟΠ που παραιτούνται από την πρώτη μέρα κατάταξης στο κέντρο εκπαίδευσης κι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που παραιτούνται στα πρώτα χρόνια της θητείας τους, μην μπορώντας να φανταστούν τον εαυτό τους μια ζωή στα χακί. Άλλωστε και η ζωή στο στρατό δεν βοηθά καθόλου στην ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, καθώς είναι ένα διαρκές κυνήγι υπηρεσιών με ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης. Χαρακτηριστικό αυτού του γεγονότος είναι ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια κοινωνικής μόρφωσης και επιμόρφωσης ΕΠΟΠ και φαντάρων με αποτέλεσμα τα στρατόπεδα να έχουν γίνει ένα απέραντο στοιχηματζίδικο, με πολύ κουβέντα για ποδόσφαιρο και «λαϊκή» μουσική. Αυτό, αναγκαστικά, οδηγεί σε μια πολιτιστική και πολιτική αλλοτρίωση ανθρώπους που ζουν δεκάδες χρόνια σε αυτό το περιβάλλον.
Τελευταίο αλλά σημαντικό στοιχείο είναι οι συχνές εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ φαντάρων και ΕΠ.ΟΠ. Σχέσεις ανταγωνισμού αναπτύσσονται όταν αντί ενωμένοι φαντάροι-ΕΠ.ΟΠ. να απαιτήσουν να περιοριστούν ή να καταργηθούν υπηρεσίες, ουσιαστικά τις φορτώνουν ο ένας στον άλλο. Μια πρακτική διχασμού και αλληλοεξόντωσης που βγάζει λάδι τις διοικήσεις των μονάδων, το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ είναι συνήθη πρακτική των διοικητών να φέρνουν αντιμέτωπους φαντάρους και ΕΠ.ΟΠ. Επίσης, αξιωματικοί και διοικητές είναι αυτοί που καλλιεργούν τη διάκριση Παλιού-Νέου φαντάρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο βυσματωμένοι φαντάροι και ΕΠ.ΟΠ., αλλά και οι πιο υποταγμένοι, περιμένουν να «παλιώσουν» για να ξεσπάσουν στους υπόλοιπους.
Εμείς πιστεύουμε ότι τα όνειρα και οι προσδοκίες των νέων ανθρώπων δεν θα πρέπει να φυλακίζονται μέσα σε μια χακί στολή. Δεν μπορεί ο νέος άνθρωπος να μετατρέπεται σε ένα κουρδισμένο Μισθοφόρο που θα είναι για πάντα εξαρτημένος, υποταγμένος, πειθαρχημένος, θα παίρνει ένα χαμηλό μισθό φτύνοντας αίμα, συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και δρώντας ως κατακτητής εντός και εκτός συνόρων.
Κανένας νέος Μισθοφόρος. Καλούμε τους ΕΠ.ΟΠ. να δηλώσουν μαζικά παραίτηση και να παλέψουν μαζί με την νεολαία και τους εργαζόμενους για τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα.
Επίσης, τους καλούμε να αναπτύξουν ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, να συνεργαστούν με το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και να στέλνουν τις καταγγελίες τους στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΧΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου