ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
της Ε.ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Μέτρα κοντά 20 δισ. ευρώ έχει λάβει μέσα σε δύο μήνες η κυβέρνηση για να πετύχει τελικά τη μείωση του ελλείμματος κατά 9,8 δισ. ευρώ φέτος. Σήμερα έρχεται το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου με 11,5 δισ. ευρώ.
Οι πολίτες έχουν γίνει αποδέκτες μέτρων συνολικής αξίας άνω των 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθεί το 50% εκ των πόρων αυτών, ήτοι 9,8 δισ. ευρώ, κατά την τρέχουσα χρονιά και με στόχο να πέσει το έλλειμμα στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009.
Το θρίλερ των οικονομικών μέτρων που εξαγγέλλει συνεχώς η κυβέρνηση προκαλεί ανησυχίες ακόμα και για έναν ενδεχόμενο «φαύλο κύκλο» στον οποίο μπορεί να έχει μπει η οικονομία, καθώς υπάρχουν μέτρα που λαμβάνονται και στην πορεία διαπιστώνεται πως δεν αποδίδουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 11,5 δισ. ευρώ του Προγράμματος Σταθερότητας συμπληρώθηκαν από 4,1 δισ. ευρώ ακριβώς πριν από ένα μήνα και σήμερα ενισχύονται από νέο πακέτο ίσο με το 1,5-2% του ΑΕΠ ή 3,7-4,9 δισ. ευρώ.
Ανεβάζουν τον ΦΠΑ, αλλά...
Ενδεικτικό είναι ότι η αύξηση κατά μία μονάδα του ΦΠΑ προ καιρού υπολογιζόταν ότι απέδιδε 1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 700-800 εκατ. ευρώ λόγω της αναμενόμενης μείωσης της κατανάλωσης. Οπως και οι περικοπές των επιδομάτων (μέχρι 5,5% επί μικτών αποδοχών ήταν στις αρχές Φλεβάρη) που συνεχίζονται, καθώς κρίνεται πως δεν αρκούν.
Για το είδος των μέτρων προϊδέασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν ζητούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους «να τα βγάζουν πέρα με λιγότερα» και κυρίως όταν έλεγε πως υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί το κράτος να πληρώσει ούτε τον τέταρτο μισθό!
Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, απαιτούνται μέτρα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, που μεταφράζονται σε περικοπές ή ακόμα και κατάργηση δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδομάτων (αδείας και λοιπών), αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, επιβολή φόρου πολυτελείας (π.χ. αυτοκίνητα). Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα ισχύσουν τουλάχιστον για την τριετία εφαρμογής του ΠΣΑ, ενώ ορισμένα εξετάζεται να είναι μόνιμου χαρακτήρα. Οσον αφορά για το αν θα επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να τοποθετείται υπέρ.
Θα κριθούν στις 15 Μαΐου
Τα αποτελέσματα και των 3 πακέτων μέτρων θα κριθούν στις 15 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τότε θα αποφασίσει αν είναι επαρκή ή αν θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα...
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο έρχονται σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του ΠΣΑ και τις έντονες πιέσεις από την Ε.Ε. και τις διεθνείς αγορές, που ανέβασαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πακέτο να κατευνάσει τους κοινοτικούς εταίρους και τις αγορές οδηγώντας σε αισθητή μείωση των επιτοκίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως με την ανακοίνωση των μέτρων το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί είτε την επομένη είτε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, δηλαδή αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα, σε νέο δανεισμό με τη στήριξη γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία απορρόφησης των ελληνικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου