http://www.tanea.gr/
Τι σημαίνει για γυναίκες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Κλείδωσε η 1/1/2013- έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν- ως ημερομηνία έναρξης της σταδιακής εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Η σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης θα είναι η επταετία. Ήδη πάντως επικρατεί αναστάτωση και παρατηρείται κύμα φυγής προς τη σύνταξη. Σημειώνεται ότι από την ίδια ημερομηνία (1/1/2013) θα τρέξουν και τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει ο Νόμος Πετραλιά.
Το μέτρο της εξίσωσης (σ.σ.: αφορά το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ) δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25 κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Στον ιδιωτικό τομέα
Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν οι εξής δύο κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες διατάξεις: η πρώτη αφορά τους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν στην ασφάλιση από 1/1/83 μέχρι 31/12/92. Στο ΙΚΑ, όπου ισχύουν τα γενικά όρια (όπως είναι η 15ετής υπηρεσία με 65ο έτος ηλικίας για τους άνδρες και 60ό για τις γυναίκες), ο ασφαλισμένος μπορεί να αποχωρήσει από την εργασία του όποτε επιθυμεί, αρκεί να τα έχει συμπληρώσει πριν από από το 2013. Αν συμπληρώσει τα γενικά όρια μέσα στο 2013, πρέπει να περιμένει ένα ακόμη εξάμηνο έως ότου, το 2015, να απαιτείται για το σύνολο των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, αντί του 58ου που ισχύει σήμερα.
Επίσης, άνευ ορίου και οποτεδήποτε, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι συμπληρώνουν 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Καμία αλλαγή δεν υφίσταται μέχρι το 2013 και για τις διατάξεις εξόδου με το σύστημα βαρέων και ανθυγιεινών.
Τo ίδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που είναι εντός ή εκτός του ΙΚΑ. Αν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία (π.χ. 20ετία), μπορούν να φύγουν όποτε το επιθυμούν, ανεξαρτήτως από το εάν συμπληρώνουν σήμερα ή μετά δύο χρόνια και το όριο ηλικίας. Αυτό που καθίσταται απαγορευτικό είναι η εξασφάλιση πλασματικού χρόνου ασφάλισης- τύπου ΟΤΕ ή Ολυμπιακής- με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Σχέδιο δράσης στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ
Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για το 2010 παρουσίασε χθες ο διοικητής του ιδρύματος Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Οι κατευθυντήριοι άξονες δράσης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το 2010 είναι οι εξής:
● Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του ιδρύματος ● Ολοκλήρωση της απορρόφησης των εντασσόμενων ταμείων ● Αύξηση εσόδων με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής ● Συστηματικός έλεγχος και εξορθολογισμός των δαπανών ● Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, βελτίωση κτιριακών υποδομών ● Βελτίωση της πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με το ΙΚΑ ● Στελέχωση του ιδρύματος και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ
θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως την 31η Δεκεμβρίου 1992
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου