Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΣΕ 22 ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ

http://www.ethnos.gr

«Μαύρα ταμεία» διατηρούσε, σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, η οποία φέρεται να δωροδοκούσε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη σύναψη συμφωνιών.

Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, η Daimler προσέφερε πολυτελή δώρα αλλά και αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, προκειμένου να εξασφαλίσει συμφέρουσες συμφωνίες κατά την περίοδο 1998-2008.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η γερμανική εταιρεία προτίθεται να καταβάλει το ποσό των 185 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προκειμένου να κλείσει η υπόθεση επί αμερικανικού εδάφους, ενώ οι θυγατρικές της σε Ρωσία και Γερμανία θα αποδεχθούν την ενοχή τους για την υπόθεση και θα περιμένουν τις ανάλογες κυρώσεις που θα τους επιβληθούν.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου για την οποία εξετάζεται η Daimler είχε στην κατοχή της και την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, ενώ η έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου Κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2004.

Ερευνα

Εντολή διερεύνησης της διαδικασίας προμηθειών από τη θυγατρική της Daimler, την Adtranz, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και άλλων εποπτευόμενων ΔΕΚΟ έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο ΟΣΕ από το 1995 έως και το 2003 παρέλαβε από την Adtranz, συνολικά 36 δηζελομηχανές έλξης τρένων, συνολικού κόστους περίπου 160 εκ. ευρώ.

Οι πρώτες 26 αγοράστηκαν το 1995 βάσει της υπογραφής της σύμβασης και παραδόθηκαν σταδιακά στον ΟΣΕ μέχρι το 1998. Το 1997 με τις προγραμματικές συμφωνίες του υπουργείου Μεταφορών αγοράστηκαν άλλες 10, οι οποίες είχαν παραδοθεί ως το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου