Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΜΕ 38 ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΙΡΑΚ
TVXS

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο Ιράκ για την ανάδειξη της νέα κυβέρνησης, η οποία σημαδεύτηκε από κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Συνολικά, στη Βαγδάτη, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 89 τραυματίστηκαν. Υπολογίζεται ότι στις κάλπες προσήλθαν περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι για να εκλέξουν τους 325 εκπροσώπους τους από 6.000 υποψηφίους και 86 πολιτικούς σχηματισμούς.

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε το θάρρος των εκλογέων στο Ιράκ, οι οποίοι «αψήφησαν τις απειλές για να συμβάλουν στην πρόοδο της δημοκρατίας τους».

«Η συμμετοχή τους δείχνει ότι ο ιρακινός λαός επέλεξε να διαμορφώσει το μέλλον του μέσω της πολιτικής διαδικασίας».

Παράλληλα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε σήμερα ενθαρρυμένος από τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν όσον αφορά τις ιρακινές εκλογές, αλλά καταδίκασε επίσης ανεπιφύλακτα τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους στο Ιράκ.

«Η βρετανική κυβέρνηση παρακολούθησε από πολύ κοντά τις εκλογές στο Ιράκ. Η αποφασιστικότητα που υπήρχε για να ψηφίσουν είναι σημαντική, όμως η βία και οι θάνατοι καταδεικνύουν την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει ο ιρακινός λαός. Εμείς καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα όλες τις επιθέσεις», σημείωσε.

Το θάρρος των ιρακινών εκλογέων χαιρέτισε παράλληλα και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

«Οι Ιρακινοί μετακινήθηκαν σε μεγάλο αριθμό για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές παρά το νέο ξέσπασμα τρομοκρατικής βίας (...) Χαιρετίζω το θάρρος των ιρακινών ψηφοφόρων. Σήμερα τάχθηκαν υπέρ του μέλλοντός τους και αυτού των παιδιών τους», σημείωσε.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π.μ. [06:00, ώρα Ελλάδας]. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική επιτροπή του Ιράκ επέτρεψε τελικά τη συμμετοχή περίπου 500 υποψηφίων, οι οποίοι αρχικά είχαν αποκλειστεί λόγω των σχέσεων τους με το πρώην κυβερνών κόμμα –πριν από την Αμερικανική εισβολή- Μπάαθ.

Ως επικρατέστερος για την ηγεσία του Ιράκ φέρεται ο Allawi και το κόμμα του «Iraqiya». Άλλοι υποψήφιοι είναι ο συνασπισμός Nouri al-Maliki, η Εθνική Συμμαχία του Ιράκ με ηγέτη τον Ammar Al-Hakim, η κουρδική Συμμαχία κ.α.

Αν και οι συνθήκες μοιάζουν να είναι οι καλύτερες από το 2003, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για τη δυνατότητα που θα έχει ο νικητής των εκλογών να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση. Τα κόμματα έχουν στραφεί προς δύο πόλους για να κερδίσουν τις εκλογές και αυτοί είναι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εκλογική επιτροπή του Ιράκ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα στις 10 ή 11 Μαρτίου, με καταμετρημένο το 30% των εκλογικών τμημάτων, ενώ το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να πιστοποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα – και με το ενδεχόμενο προσφυγών- εντός ενός μήνα από την εκλογική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2005 χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες ώστε οι αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές να εγκρίνουν το πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Την αρχή έκαναν οι Ιρακινοί πρόσφυγες

Πρώτοι στις κάλπες (5-6/03) οδηγήθηκαν οι Ιρακινοί, που ζουν στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν στη Συρία, ενώ αρκετοί είναι και οι Ιρακινοί που ζουν στην Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Δανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

Πυρά όλμων σε εκλογικά κέντρα και εκρήξεις βομβών

Η έναρξη της ψηφοφορίας στο Ιράκ συνοδεύτηκε από πυρά όλμων στην πρωτεύουσα και στην επαρχία Σαλαχουντίν, αλλά και από εκρήξεις βομβών. Τριάντα οκτώ νεκροί και 89 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων.

Τουλάχιστον τρία βλήματα όλμων εκτοξεύθηκαν εναντίον εκλογικών κέντρων στην επαρχία Σαλαχουντίν. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στην πόλη Μπαΐτζι, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Συνολικά, περισσότερα από εξήντα βλήματα όλμου έπληξαν διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, κυρίως εντός της υψηλής ασφαλείας "πράσινης ζώνης" όπου βρίσκονται τα κρατικά κτίρια και πολλές πρεσβείες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν 40.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν όταν έκρηξη κατέστρεψε πολυκατοικία στη Βαγδάτη. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και οχτώ τραυματίστηκαν από έκρηξη που κατέστρεψε και δεύτερο κτίριο στην ανατολική Βαγδάτη. Στη Μοσούλη, δύο βόμβες εξερράγησαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα, όπως επίσης και στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ, όπου περίπου 12 βλήματα όλμου ερρίφθησαν στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα.

Στο Γιατρίμπ, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας η οποία είχε τοποθετηθεί σε δρόμο που οδηγούσε σε εκλογικό τμήμα, ενώ στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν ταυτόχρονα σε πέντε εκλογικά τμήματα.

Ήχοι από πυρά όλμων και εκρήξεις βομβών ακούγονται κατά διαστήματα σε όλη την πόλη.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στρατηγός Κασίμ αλ-Μουσαβί ανακοίνωσε ότι άρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Βαγδάτης, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας. Ο αξιωματούχος δεν αιτιολόγησε την άρση της απαγόρευσης, η οποία είχε επιβληθεί ως μέτρο προστασίας των εκλογικών τμημάτων από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου