Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΣΕ 700 ΕΡΓΑΤΕΣ

Ελευθεροτυπία

του Β.ΓΕΩΡΓΑ

Νέο χορό απολύσεων και αναγκαστικών αδειών στήνουν ξανά μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, φορτώνοντας στους εργαζόμενους το κόστος της κρίσης, την ίδια ώρα που η αγορά βρίσκεται ξανά μπροστά σε νέο κύμα λουκέτων προβληματικών εταιρειών.

Με την κυβέρνηση να δίνει το «σύνθημα» φέρνοντας τα πάνω κάτω στο συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό, πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν ελεύθερο πεδίο να εφαρμόσουν «σύστημα Βρυξελλών» για να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους, να περικόψουν έξοδα και να τονώσουν τα κέρδη τους.

Χθες έγινε επίσημα γνωστό ότι η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, που ελέγχεται από την πολυεθνική Philip Morris και απασχολεί 850 εργαζόμενους, θέτει σε αναγκαστική άδεια δύο ημερών (4 και 5 Μαρτίου) το προσωπικό των εργοστασίων (περίπου 700 άτομα) μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή της. Η εταιρεία, που πέρυσι είχε κέρδη άνω των 72 εκατ. ευρώ, το κάνει αυτό για να «ισοφαρίσει» τη ζημιά που θα υποστεί από την επιλογή της να μην περάσει στις τιμές των τσιγάρων της την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στην προσπάθειά της να μη χάσει μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτος, η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, λόγω των μειωμένων παραγωγικών αναγκών που έχει προκαλέσει η πτώση της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα».

Η εταιρεία υποστηρίζει πως πρόκειται για «προσωρινό μέτρο», αλλά δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι δεν θα το επαναλάβει στο μέλλον. Η Philip Morris έχει ήδη απολύσει το 20% του προσωπικού της Παπαστράτος, παρότι επιδοτήθηκε με 20 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει την επένδυση ανέγερσης νέου εργοστασίου στον Ασπρόπυργο.

Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν και μια άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου της εμπορίας αλιευμάτων, με έδρα το Αίγιο, να έχει ανοίξει από τα τέλη Φλεβάρη νέο κύκλο μείωσης προσωπικού σε συνέχεια των απολύσεων που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι. Αυτή τη φορά περίπου 30 εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα καθώς τους έχει διαμηνυθεί η πρόθεση της εταιρείας να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους λόγω μείωσης της ζήτησης.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που «τρέχει» το θέμα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μόλις λίγες μέρες μετά το «λουκέτο» της Commercial Value, που αφήνει στο δρόμο περίπου 220 εργαζόμενους, αλλά και το διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η εταιρεία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία με την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου