Νέο μέτωπο με τη Γαλλία και τη Γερμανία ανοίγει η Τουρκία, εν μέσω του ψυχρού κλίματος στο οποίο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αγκυρα.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς κατηγόρησε Παρίσι και Βερολίνο ότι επιδιώκουν να πουλήσουν όπλα στην Ελλάδα, ενώ την πιέζουν να κάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών της, λόγω του μεγάλου χρέους της.
Δηλώνει μάλιστα ο Τούρκος υπουργός ότι η Τουρκία, για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την «οικονομική καταστροφή» και για να μειώσει την περιφερειακή ένταση, θα ανταποκρινόταν αμοιβαία, αν η Αθήνα πάγωνε ή μείωνε τις αμυντικές της προμήθειες. Ο Μπαγίς έδωσε τη συνέντευξη στην εφημερίδα «International Herald Tribune», την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά η εφημερίδα τη δημοσίευσε χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και αφού είχαν γνωστοποιηθεί οι διαφωνίες Βερολίνου - Αγκυρας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης.
«Ενας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είναι η προσπάθειά της να συναγωνιστεί την Τουρκία στις αμυντικές δαπάνες. Ακόμα και αυτές οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προσφέρονται να της πουλήσουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Μπαγίς και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα άρματα μάχης, ούτε πυραύλους ούτε υποβρύχια ούτε μαχητικά αεροσκάφη. Ούτε και η Τουρκία χρειάζεται. Είναι ώρα να περικόψουμε τις αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ούτε η μία ούτε η άλλη χρειάζονται ούτε γερμανικά ούτε γαλλικά υποβρύχια».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπαγίς, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα. «Είναι καλό να έχουμε θετική ρητορική, αλλά χρειάζεται να ακολουθεί και θετική δράση», δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του.
Ο Μπαγίς δεν αναφέρθηκε σε κανένα συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η οποία πάντως έχει μία χρονίζουσα παραγγελία τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, έγραψε η εφημερίδα.
Για το Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Ελληνες και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί «σχεδόν 70 φορές» τα τελευταία δύο χρόνια. «Μπορεί να μην υπάρχει συνολική λύση για όλα τα θέματα στο νησί, αλλά πρέπει να έχουν πετύχει κάτι. Οι φήμες που ακούμε είναι ότι έχουν πετύχει πολλά», δήλωσε. Πάντως απέρριψε την ιδέα μονομερούς κίνησης της Τουρκίας για άνοιγμα των λιμανιών της, χωρίς κάποια κίνηση για τον τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού της βόρειας Κύπρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, «γιατί η Τουρκία δεν είναι σουλτανάτο ή εμιράτο, η Τουρκία είναι δημοκρατία, στην οποία έχουμε αντιπολίτευση και μια κοινή γνώμη που έχει σημασία», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου