Το οικονομικό τσουνάμι που πλήττει τη χώρα δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά άρχισε να ροκανίζει και την πραγματική οικονομία και ειδικότερα αυτήν του ιδιωτικού τομέα. Μια πρώτη γεύση για τα δύσκολα που έρχονται είναι- εκτός από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τις απολύσεις και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων - και το μέτρο της υποχρεωτικής άδειας που άρχισε να εφαρμόζεται ως αντίδοτο στην κρίση από τις αρχές του 2009.
Στο μέτρο της υποχρεωτικής άδειας προσέφυγε, για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2009 η Χαλυβουργία Βόλου που ελέγχεται από την οικογένεια Μάνεση, επικαλούμενη το γεγονός ότι «έχουν πέσει οι παραγγελίες λόγω της κρίσης».
Φέτος, αίσθηση προκάλεσε και η διήμερη υποχρεωτική άδεια που επέβαλε στους 850 εργαζομένους της η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, επικαλούμενη πτώση της ζήτησης προϊόντων καπνού στο πρώτο δίμηνο του 2010. Μάλιστα η καπνοβιομηχανία, η οποία ελέγχεται από τον πολυεθνικό κολοσσό της Ρhilip Μorris, δεν συμπεριλαμβάνεται στις ζημιογόνες επιχειρήσεις της χώρας.
Αντίθετα, το 2008 ο καθαρός τζίρος της καπνοβιομηχανίας (πλην φόρων και ΦΠΑ) διαμορφώθηκε στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ. Λίγο υψηλότερα (77 εκατ. ευρώ) ήταν το 2007, ενώ κερδοφόρες ήταν και οι χρήσεις των ετών 2004, 2005 και 2006. Γι΄ αυτό και η Ρhilip Μorris αποφάσισε να επενδύσει άλλα 100 εκατ. ευρώ για να στηθεί νέα, υπερσύγχρονη μονάδα στον Ασπρόπυργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και να μείνει προς αξιοποίηση η ιστορική έδρα που βρίσκεται σε γήπεδο 20 στρεμμάτων στον Πειραιά. Μάλιστα, η επένδυση στον Ασπρόπυργο είχε ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.
Δυσκολίες για Diana
Τα πράγματα για τη Χαρτοποιία ΘράκηςDiana, που ανήκει στην οικογένεια του επιχειρηματία κ. Πάνου Ζερίτη, είναι μάλλον δύσκολα, γι΄ αυτό και η διάρκεια της υποχρεωτικής άδειας αρκετά μεγάληπερίπου δύο βδομάδες. Η διοίκηση της εταιρείας επικαλέστηκε για την υποχρεωτική άδεια στην οποία έστειλε τους 130 εργαζομένους στο εργοστάσιό της στη Θράκη «την έλλειψη πρώτων υλών».
Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η οικονομική κρίση δεν θα την πλήξει ιδιαίτερα καθώς, όπως υποστηρίζει, από πολύ νωρίς έχει στραφεί σε πολλούς προμηθευτές. Βεβαίως οι τιμές του ανεπεξέργαστου χαρτιού έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Το 2007 οι ζημιές της Χαρτοποιίας Θράκης ανήλθαν στα 2,1 εκατ. ευρώ και το 2008 στα 4,1 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, το μέτρο της υποχρεωτικής άδειας δεν περιορίζεται μόνο σε μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, η υποχρεωτική άδεια αποτελεί πλέον σύνηθες μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης για πολλές εκατοντάδες μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου