Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ανθρακες ο θησαυρός στα νησιά Φώκλαντς;

http://www.ethnos.gr

Ως οικονομικά ασύμφορη κρίνεται αρχικά από τη βρετανική πετρελαιοβιομηχανία Desire Petroleum η γεώτρηση σε ένα από τα πολλά κοιτάσματα της περιοχής ανοιχτά των Νήσων Φώκλαντ

Ως οικονομικά ασύμφορη κρίνεται αρχικά από τη βρετανική πετρελαιοβιομηχανία Desire Petroleum η γεώτρηση σε ένα από τα πολλά κοιτάσματα της περιοχής ανοιχτά των Νήσων Φώκλαντ (Μαλβίνων), για την εκμετάλλευση των οποίων η ένταση μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας αναζωπυρώθηκε 28 χρόνια μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ!

Η τιμή των μετοχών της εταιρείας μειώθηκε στο μισό, μετά την ανακοίνωση για τη χαμηλή ποιότητα του πετρελαίου που βρέθηκε στο εν λόγω κοίτασμα (το πρώτο που εξετάζεται εδώ και περίπου μία δεκαετία), παρότι η πετρελαιοβιομηχανία επιφυλάχθηκε να εκδώσει αναλυτικότερο ανακοινωθέν για το θέμα μέσα στην εβδομάδα. Αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Desire έγινε αφού οι ενδιαφερόμενοι για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα προσπαθήσουν να ψάξουν βαθύτερα για καλύτερης ποιότητας πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία -η οποία είναι μία από τις τέσσερις πετρελαιοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με την άτυπη άδεια της βρετανικής κυβέρνησης, εξοργίζοντας την κυβέρνηση της Αργεντινής- ανέφερε: «Μέχρι να διενεργηθούν περισσότερα τεστ, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το πόσο σημαντικοί είναι οι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν και το αν θα χρειαστεί να φτάσουμε βαθύτερα, να σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή να εγκαταλείψουμε εντελώς το κοίτασμα».

Η ανακοίνωση από πλευράς Desire επηρέασε σίγουρα την αγορά, αλλά η πολιτική ένταση συνεχίζει να σιγοβράζει, αφού οι έρευνες των πετρελαιοβιομηχανιών στην περιοχή έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από πλευράς Αργεντινής και η απειλή για λήψη «κατάλληλων μέτρων» παραμένει.

Οπως αναφέρει το BBC, ενδεικτικά τού πόσο σημαντική κρίνεται η περιοχή για τη βρετανική κυβέρνηση και τις βρετανικές επιχειρήσεις είναι οι 9.000 τόνοι εξοπλισμού έρευνας που εστάλησαν από το λιμάνι του Αμπερντιν με προορισμό τα Φώκλαντ και οι δηλώσεις του υπ. Αμυνας της Βρετανίας, Μπιλ Ράμελ, ο οποίος αναγνώρισε το «νόμιμο δικαίωμα της κυβέρνησης» να αξιοποιήσει βιομηχανικά τα χωρικά της ύδατα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου