Τα Νέα
του Η.ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Απεργιακό μπλακάουτ σήμερα, με χειρόφρενο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στην απεργία θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά.
Τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προαναγγέλλουν μπαράζ νέων απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Η ΑΔΕΔΥ εξετάζει να μεταφέρει την απεργία που είχε προκηρύξει για τις 16 Μαρτίου, στις 11 του μήνα που έχει ήδη προκηρύξει γενική απεργία η ΓΣΕΕ. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν ότι με τα νέα μέτρα επέρχεται αναδρομική μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εκτός από την απώλεια δύο μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών στελεχών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής, αποφασίστηκαν τα εξής: ● Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη και ριζική διαφωνία τους στα άδικα, μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες.
● Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά, ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών.
Κατάργηση των συμβάσεων
Θα πρέπει να τονιστεί ότι, εκτός από το μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με το νομοσχέδιο καταργούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου οι συλλογικές και ατομικές συμβάσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, καθώς το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 7%, σε μόνιμη βάση, του συνόλου των αποδοχών τους! Το μέτρο αφορά τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και όσους εργάζονται σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανώνυμες εταιρείες, εφόσον το Δημόσιο διατηρεί σε αυτές πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αφορά, δηλαδή, τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος, για παράδειγμα, της ΔΕΗ που έπαιρνε έως τώρα 2.000
ευρώ τον μήνα θα δει τον μισθό του να μειώνεται σε 1.860 ευρώ. Η μείωση που θα δουν οι υπάλληλοι στην επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1.1.2010. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής: ● για ποσά μέχρι 150 ευρώ, εφάπαξ ● για ποσά μέχρι 300 ευρώ, σε δύο μηνιαίες δόσεις ● για ποσά μέχρι 600 ευρώ, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ● για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, σε έξι μηνιαίες δόσεις και ● για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από την περικοπή του δώρου Πάσχα, των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, έρχεται και «ψαλίδι» 12% σε όσα επιδόματα δεν έχουν προνοιακό χαρακτήρα. Έτσι, νεοεισερχόμενος υπάλληλος στο Δημόσιο θα έχει απώλειες 660 ευρώ τον χρόνο λόγω των περικοπών στον 13ο και τον 14ο μισθό και επιπλέον απώλεια 48 ευρώ τον χρόνο από τις περικοπές στα επιδόματα.
Φοβούνται παρατεταμένη ύφεση
«Πολύ σκληρά, που αναιρούν κατακτήσεις ετών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιάννης Αλαβάνος τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «η οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα παγώσει και θα καταρρεύσει την επόμενη διετία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Αν είχαν ληφθεί ηπιότερα μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο, θα είχαμε αποφύγει αυτή τη βίαιη επιδρομή στα εισοδήματα, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πελοπίδας Καλλίρης.
ΕΙΠΑΝ
ΣΑΒΥ ΣΑΛΟΥΦΑΚΟΥ
(πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας)
«Τα κυβερνητικά μέτρα μπορεί να ικανοποιούν τις διεθνείς αγορές και τους πολιτικούς υφισταμένους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται όμως σε πλήρη δυσαρμονία με το περί δικαίου αίσθημα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, που είναι άδικα, μονομερή και αναποτελεσματικά, οδηγείται σε βαθιά ύφεση η πραγματική οικονομία, σε έκρηξη η ανεργία και σε οικονομικό αδιέξοδο η ελληνική οικογένεια».
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
(πρόεδρος ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ)
«Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων που μάλιστα έχουν κυρωθεί με νόμους και διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προσφεύγουμε σε όλα τα δικαστήρια (εθνικά και ευρωπαϊκά)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου