του Α.ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
Στις αρχές Μαρτίου, κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να προκάλεσε πολλά χαμόγελα συγκατάβασης στους εθνοπατέρες της Ουάσιγκτον.
Με το φιλόδοξο τίτλο «Νόμος για τον τερματισμό της υπεργολαβίας της Ασφάλειάς μας», το κείμενο που υπέβαλαν προς ψήφιση δύο από τα πλέον φιλελεύθερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητά να πάψουν να χρησιμοποιούνται μισθοφόροι ιδιωτικών εταιρειών σε στρατιωτικές αποστολές.
Η Δημοκρατική βουλευτίνα Τζάνις Σακόφσκι από το Ιλινόις και ο παλαίμαχος ανεξάρτητος γερουσιαστής που αυτοσυστήνεται ως «δημοκράτης σοσιαλιστής» Μπέρνι Σάντερς υπέβαλαν το νομοσχέδιο «Stop Outsourcing Our Security Act» έχοντας απαυδήσει από την ασυδοσία των σεκιουριτάδων-στρατιωτών στα μέτωπα των «αυτοκρατορικών» πόλεμων.
«Πρέπει επιτέλους να πάψει η εξάρτηση του αμερικανικού στρατού από τις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι», γράφει στην προσωπική ιστοσελίδα της η Σακόφσκι, «και θα πρέπει να απαγορευτεί η εκμίσθωση ιδιωτών για αποστολές ένοπλων επεμβάσεων στο εξωτερικό».
Εκείνο που ζητά στην πραγματικότητα η Σακόφσκι είναι να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία ιδιωτικοποίησης του αμερικανικού στρατού. Μια πορεία που ξεκίνησε δειλά δειλά κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έφθασε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 45% σχεδόν του τακτικού στρατού των ΗΠΑ να αποτελείται από μισθοφόρους ιδιωτικών εταιρειών.
Κατακόρυφη όμως υπήρξε η «εξαγωγή» αμερικανών μισθοφόρων στους πόλεμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Εκεί, οι ιδιώτες μισθοφόροι φτάνουν σήμερα αθροιστικά τις 242.657, ενώ ο τακτικός στρατός αριθμεί άλλους 282.000 στρατιώτες. Και το χρήμα; Ρέει άφθονο προς τα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών, που από το 2003 μέχρι το 2008 είχαν εισπράξει πάνω από 106 δισ. δολάρια.
Στα ταμεία συνωστίζονται για τις εισπράξεις των αμοιβών τους εταιρείες όπως οι Blackwater, Paravant, Triple Canopy, DynCorp και Erinys. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών η Blackwater θα πάει να πάρει ακόμη 1 δισ. δολάρια για τις δαπάνες της αποστολής της στο Αφγανιστάν κατά το υπόλοιπο του 2010. Πολλά τα λεφτά και μικρή η απόδοση, όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, καθώς διαφάνεια και έλεγχος δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα «κάθε εβδομάδα να μαθαίνουμε για αποτρόπαιες πράξεις των ιδιωτών, πράξεις που πλήττουν το κύρος των ΗΠΑ», σημειώνει η Σακόφσκι.
Είναι αυτές ακριβώς οι πράξεις που ενοχλούν ακόμη και τους συντηρητικούς κύκλους στις ΗΠΑ, που ψιθυρίζουν ότι ίσως τελικά να πρέπει να χαλιναγωγηθούν οι ιδιώτες ανάδοχοι. Με ποιον τρόπο; Μόνο με την επιβολή κανόνων στη δράση τους και την άσκηση ενός -έστω - διακριτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ποτέ όμως με την πλήρη κατάργηση των ιδιωτικών συμβολαίων, που ζητά το δίδυμο Σακόφσκι-Σάντερς. Οχι μόνο επειδή είναι πολλά τα λεφτά που λαδώνουν το μηχανισμό των συμβολαίων αυτών, αλλά επειδή είναι πολλά τα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου