Οι κακής ποιότητας, φτωχές κατασκευές, η μη τήρηση των αντισεισμικών κανόνων και η ασύδοτη έκδοση πιστοποιητικών που βεβαιώνουν το αντίθετο είναι τα στοιχεία που έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα του τουρκικού Τύπου με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό που προκάλεσε το θάνατο 51 ανθρώπων, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους 15 εκατομμύρια κατοίκους της Κωνσταντινούπολης υπό την απειλή ενός νέου ισχυρού σεισμού.
Ο τουρκικός Τύπος ρίχνει την ευθύνη στην κακή ποιότητα των κτιρίων τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε φτωχές περιοχές και επικαλείται κυρίως τις δηλώσεις του Οκάν Τουγσούζ, ειδικού του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον οποίο ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών όπως αυτός της Δευτέρας δεν θα έπρεπε να προκαλέσει ούτε υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο τουρκικό κοινοβούλιο, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, περίπου 150.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, 200.000 να τραυματιστούν και 300.000 κτίρια να καταρρεύσουν. Στην έρευνα της τουρκικής ένωσης Πολιτικών Μηχανικών (ΙΜΟ) αναφέρεται ότι πάνω από τα μισά οικοδομικά σχέδια που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι αντισεισμικά. Σύμφωνα με το σενάριο "καταστροφής", 400.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι και το 86% των νοσοκομείων της πόλης θα απειληθούν με κατάρρευση.
Ο πρόεδρος της ένωσης Πολιτικών Μηχανικών για την Κωνσταντινούπολη, Τζεμάλ Γκοκτσέ διευκρινίζει πως πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι τα οικοδομικά σχέδια των κτιρίων ακολουθούν τους αντισεισμικούς κανόνες μπορούν να εκδοθούν από οποιονδήποτε μηχανικό, ανεξαρτήτως ειδικότητας. "Οι αντισεισμικοί κανόνες είναι γνωστοί, είναι οι ίδιοι παντού στην Τουρκία όπως και αλλού. Αλλά δεν εφαρμόζονται, εξαιτίας της διαφθοράς σε πολλά επίπεδα και αυτό ισχύει τόσο στις φτωχές, όσο και στις πλούσιες περιοχές",
Τούρκοι και ξένοι σεισμολόγοι συμφωνούν πως η Κωνσταντινούπολη τα επόμενα δέκα χρόνια θα ζει με την απειλή ενός ή περισσοτέρων σεισμών, αν και διαφωνούν αναφορικά με το μέγεθος αυτών. Γάλλοι γεωφυσικοί εκτιμούν πως στην περιοχή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί μεγάλος σεισμός μεγέθους από 7,2 ως 7,4 βαθμούς, ενώ αντίθετα γερμανοί ερευνητές θεωρούν ότι το ρήγμα που περνά είκοσι χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ. Η διαφορά αυτή θεωρείται σημαντική σύμφωνα με επιστημονικές εργασίες που πιστοποιούν ότι ένας σεισμός 8 βαθμών απελευθερώνει 30 φορές περισσότερη ενέργεια απ ό,τι ένας σεισμός 7 βαθμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου