http://www.tanea.gr/
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκλεισε την πόρτα στις απευθείας προσφυγές Ελληνοκύπριων προσφύγων για τη διεκδίκηση των περιουσιών τους
Παραπέμπουν τις προσφυγές σε τουρκοκυπριακή επιτροπή!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκλεισε την πόρτα στις απευθείας προσφυγές Ελληνοκύπριων προσφύγων για τη διεκδίκηση των περιουσίων τους στα κατεχόμενα, παραπέμποντάς τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους ή- όπως αναφέρεται στην απόφαση- θα πρέπει περιμένουν μέχρι την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.
Η απόφαση ελήφθη χθες ομόφωνα από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και αναγνωρίζει την «επιτροπή» ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει από τώρα και στο εξής να αποτείνονται πρώτα στην τουρκική «επιτροπή» και στη συνέχεια στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο των κατεχομένων, προκειμένου να θεωρηθεί ότι εξάντλησαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα. Τότε μόνον και εφόσον δεν ικανοποιηθούν, μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Υπολογίζεται ότι οι νομικές διαδικασίες στο ψευδοκράτος μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια.
Η απόφαση ανατρέπει εκ βάθρων τους νομικούς αγώνες Ελληνοκύπριων προσφύγων, αλλά και της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και προφανώς η τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευθεί την απόφαση και τις συνέπειές της στο θέμα των περιουσίων, όπως αυτό συζητείται στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ είχαν αποδώσει σημαντικές νομικές, ηθικές και πολιτικές νίκες εναντίον της Τουρκίας, όπως η απόφαση στην υπόθεση της κ. Τιτίνας Λοϊζίδου. Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκκρεμούν 35 υποθέσεις Ελληνοκύπριων προσφύγων, για τις οποίες απομένει επιδίκαση αποζημιώσεων και άλλες 1.500,
οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή αν το ΕΔΑΔ θα τις εκδικάσει ή αν θα τις παραπέμψει στην τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων».
Η λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» ιδρύθηκε στα κατεχόμενα, έπειτα από σύσταση του ΕΔΑΔ προς την Τουρκία, την οποία θεωρεί νομικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα. Η επιτροπή έχει μέχρι σήμερα επιδικάσει αποζημιώσεις 49 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι παρά το αποτρεπτικό κλίμα που επικρατεί, κατέφυγαν σε αυτήν.
Βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή σε πανηγυρικό κλίμα στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την απόφαση ιστορική και ως βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Θεωρούν ότι με την απόφαση του ΕΔΑΔ αναγνωρίζεται ότι οι νόμοι στα κατεχόμενα βρίσκονται εντός των διεθνών δεδομένων. Σε δηλώσεις του στο ΝΤV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Γκιουλ και τον συνεχάρη διότι συνέβαλε στη λήψη της απόφασης. Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε επίσης την απόφαση ως νίκη της πολιτικής που ακολουθεί και υπογράμμισε πως η απόφαση «θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού».
ΣΥΡΙΖΑ: Τo Δίκτυο αντίπαλο δέος του ΠΑΜΕ
Oμοιότητες της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ διαπιστώνουν πολλοί μετά και τη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Δίκτυο μέσα σε μία εβδομάδα διαδηλώνοντας κατά των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα «σφήνα» ανάμεσα στις δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις μπαίνει το Μέτωπο Αλληλεγγύης του Αλέκου Αλαβάνου, το οποίο συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις ζητώντας κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η πρώτη φορά που το Δίκτυο έκανε αισθητή την παρουσία του ήταν την προηγούμενη Δευτέρα όταν διαδήλωσε έξω από το υπουργείο Εργασίας για την άφιξη στη χώρα μας του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πρέπει να γίνουμε πιο μαχητικοί συνδικαλιστικά» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας και νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλαντεύτηκε μέσα στην εβδομάδα για το εάν θα έπρεπε να πάρει μέρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων για θέματα που αφορούν την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. «Δεν γίνεται να διαδηλώνουμε και να παίρνουμε μέρος σε κυβερνητικές συσκέψεις μία ημέρα μετά τη λήψη πρόσθετων μέτρων», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ επιβεβαιώνοντας τον προβληματισμό της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη σύσκεψη, από την οποία σημειωτέον αποφάσισε να απόσχει και το ΚΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου