http://www.tanea.gr
Η Βρετανία έδιωξε χθες από τη χώρα Ισραηλινό διπλωμάτη
Στα ύψη ανέβηκε η προεκλογική θερμοκρασία στη Βρετανία μετά τη διαγραφή τεσσάρων βουλευτών των Εργατικών- οι τρεις είναι πρώην υπουργοί- που «συνελήφθησαν» να πωλούν υπηρεσίες σε λομπίστες. Ένταση όμως δεν επικρατεί μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή εφόσον η Βρετανία άνοιξε χθες μέτωπο και με το Ισραήλ, απελαύνοντας Ισραηλινό διπλωμάτη.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως το CΝΝ διέκοψε τη μετάδοση της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν από την ιστορική υπογραφή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της υγείας, προκειμένου να μεταδώσει την ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Μίλιμπαντ δεν αποκάλυψε το όνομα του πρώτου Ισραηλινού διπλωμάτη που απελαύνει η Βρετανία εδώ και 20 χρόνια- πληροφορίες θέλουν να είναι ο σταθμάρχης της Μοσάντ στο Λονδίνο- επιβεβαίωσε όμως τον λόγο της απέλασης. Βάσει της έρευνας των βρετανικών αρχών, «υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε πως το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο», όπως είπε, για τα 12 κλωνοποιημένα βρετανικά διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν (μαζί με 15 άλλα, ευρωπαϊκά και αυστραλιανά) στην κινηματογραφική δολοφονία του διοικητή της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Μαμπούχ τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι πλέον η Βρετανία συνδέει επισήμως το Ισραήλ, και δη την Μοσάντ, με τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ.
Προσβλητική υπόθεση
Όπως επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τα επίμαχα διαβατήρια κλωνοποιήθηκαν ενόσω οι κάτοχοί τους- άνθρωποι με διπλή βρετανοϊσραηλινή υπηκοότητα οι περισσότεροι - περνούσαν τους συνοριακούς ελέγχους κατευθυνόμενοι προς το Ισραήλ. Οι «απαράδεκτες» ισραηλινές ενέργειες έθεσαν Βρετανούς υπηκόους σε κίνδυνο και το γεγονός πως το Ισραήλ είναι μακροχρόνιος εταίρος «καθιστά ακόμα πιο προσβλητική» αυτή την υπόθεση. Μέσω του πρεσβευτή του, το Ισραήλ δήλωσε απογοητευμένο από τη βρετανική απόφαση, επαναβεβαίωσε εν τούτοις τη δέσμευσή του σε μια σχέση «αμοιβαίας σημασίας». Το Ισραήλ παραμένει πιστό στην πολιτική της αμφισημίας και σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του αλ-Μαμπούχ, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει. Η υπόθεση όμως επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Ευρώπη- έρευνες για τη χρήση πλαστών διαβατηρίων τους στο Ντουμπάι διεξάγουν τόσο η Γαλλία όσο και η Ιρλανδία- σε μια περίοδο κατά την οποία η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Νετανιάχου όσον αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα τον έχει φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.
Διέγραψαν Εργατικούς βουλευτές που πωλούσαν υπηρεσίες σε λομπίστες
«ΦΡΙΧΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα για το καλό του έθνους χαρακτήρισε χθες τους ηγέτες των Εργατικών ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Τόρις, εκμεταλλευόμενος αυτό που ονομάστηκε ήδη στη Βρετανία «λόμπιγκεϊτ». «Φορέστε τις επικαλαμίδες σας, η βρετανική προεκλογική περίοδος είναι εδώ», σχολίαζε το Αssociated Ρress για να επισημάνει ότι «λάσπη εκτοξεύεται προς πάσα κατεύθυνση».
Ενάμιση μήνα πριν από τις- αναμενόμενες για τις 6 Μαΐου- εκλογές, το άλλοτε διψήφιο προβάδισμα των Τόρις επί των Εργατικών έχει μειωθεί στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Το ντοκιμαντέρ που προέβαλε λοιπόν το βράδυ της Δευτέρας το Channel 4, μια συνεργασία ρεπόρτερ του καναλιού και των «Sunday Τimes», ήταν θεόσταλτο για τον Κάμερον. Στο ντοκιμαντέρ τρεις πρώην υπουργοί των Εργατικών- ο Τζοφ Χουν Άμυνας, ο Στίβεν Μπάιερς Μεταφορών και η Πατρίσια Χιούιτ Υγείας- καθώς και η βουλευτής Μάργκαρετ Μόραν εμφανίζονται πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική υπέρ μιας αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, της Αnderson Ρerry, έναντι αδράς αμοιβής έως και 5.000 λιρών ημερησίως. Εκείνο που δεν γνώριζαν οι τέσσερις ήταν πως η Αnderson Ρerry δεν υφίσταται και οι «αντιπρόσωποι» με τους οποίους μιλούσαν ήταν ρεπόρτερ. Κατόπιν αυτού, όλοι διαγράφτηκαν από το Εργατικό Κόμμα, ο Κάμερον όμως κατηγόρησε την ηγεσία του ότι προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο, το οποίο, όπως δήλωσε, αφήνει τους ψηφοφόρους (που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το σκάνδαλο των βουλευτικών αποζημιώσεων) να πιστεύουν πως όλοι οι Βρετανοί πολιτικοί είναι «ελεεινά γουρούνια».
Γυάλινα σπίτια και πέτρες
«Η καλύτερη παρατήρηση που μπορώ να κάνω για τον κύριο Κάμερον είναι πως όσοι μένουν σε γυάλινα σπίτια δεν πρέπει να πετάνε πέτρες», του απάντησε ο υπουργός Επιχειρήσεων του Γκόρντον Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον. Διότι στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 εμφανιζόταν και ένας συντηρητικός βουλευτής, ο Τζον Μπάτερφιλντ, ο οποίος κόμπαζε πως σύντομα θα διοριστεί στη Βουλή των Λόρδων, άρα η επιρροή του θα αυξηθεί-και δεν διαγράφτηκε από το κόμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου