ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τη χρήση στρατιωτικής τεχνολογίας, ειδικότερα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μελετούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αρμόδια ευρωενωσιακή υπηρεσία (ο Οργανισμός Διαχείρισης Συνόρων της ΕΕ ή FRONTEX), αλλά και άλλες έχουν ήδη απευθυνθεί στην πολεμική βιομηχανία για να τους παρουσιάσουν τα όπλα τους.
Η Κομισιόν στις 24 Φλεβάρη δημοσιοποίησε σχέδιο για την παραπέρα ισχυροποίηση του FRONTEX κατά το οποίο οι ευρωενωσιακές κυβερνήσεις θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση του Οργανισμού πλοία και αεροπλάνα τους. Δεν τους αρκεί όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο FRONTEX (στρατιωτικός αστυνομικός μηχανισμός της ΕΕ που δρα στα σύνορα) τον Ιούνη θα φιλοξενήσει στην Ισπανία διάφορους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (γνωστών ως UAV ή «drones») προκειμένου να του παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.
Τα UAV, εξοπλισμένα με κάμερα και δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε κέντρο συντονισμού, σχεδιάστηκαν για πόλεμο και αξιοποιήθηκαν στον εντοπισμό στόχων σε Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν. Τώρα, ο FRONTEX αναζητά τρόπους πώς να εκμεταλλευτεί τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και να τα εντάξει στην επιτήρηση συνόρων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κατασταλτικού οπλοστασίου. Ειδικότερα, πώς να συνδράμουν λιμενικό, ακτοφυλακή στον εντοπισμό λεμβών και πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειωτέον ότι στην Αγγλία το Φλεβάρη έγινε για πρώτη φορά γνωστό ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε UAV στη σύλληψη υπόπτου για κλοπή αυτοκινήτου.
Η χρήση UAV συζητείται καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο Χαβιέ Σολάνα, τότε ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, επίσης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (EDA, υπηρεσία της ΕΕ), μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 28-29/9/2009, χαιρέτισε τη «σκληρή δουλειά» που κάνει ο FRONTEX και συνέδεσε την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ με τις μελέτες της EDA για ένα «μελλοντικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα».
Eπιπλέον, μερικές μέρες πριν, η EDA ανέθεσε σε ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και θυγατρική της που ειδικεύεται στην αεροδιαστημική να καταρτίσουν τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας που να αποδεικνύει την ασφάλεια των UAV (αμφισβητείται έντονα) σε πολιτικό εναέριο χώρο. Οι εν λόγω εταιρείες ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο Αφγανιστάν, όπου η γαλλική πολεμική αεροπορία πετά ένα από τα UAV τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου